Overbruggingsketel

Geplaatst op 15 oktober 2018 door Redactie

Mijn schoonmoeder maakt zich zorgen. Hoe kan ze het huis warm houden als we binnenkort van het gas af moeten? Haar vraag staalt niet op zich zelf. Het houdt de gemoederen behoorlijk bezig. En ik kan het ook wel begrijpen. De informatie die via de media over ons wordt uitgestort, geeft geen compleet beeld. Er zijn sowieso nog veel vragen over het hoe, wanneer, tegen welke kosten, etc etc.

Op zich ben ik een voorstander van de energietransitie. Maar we moeten waken voor overhaaste stappen. Het wordt een hele operatie om alle gasgestookte huishoudens om te bouwen naar ‘all electric’. Wat betreft technologie kan het allemaal wel. Maar hebben we op dit moment wel genoeg geschoolde vakmensen die deze gigaklus de komende decennia gaan klaren? Het gaat niet alleen om nieuwe verwarmingsapparatuur zoals warmtepompen, maar ook om een fikse isolatieslag. Nog meer werk aan de winkel dus!

Terug naar mijn schoonmoeder. Ik heb haar uiteraard gerust gesteld. Haar gaskachel (ja, heus, in haar jaren zestig woning zit nog altijd geen CV) blijft haar voorlopig heus nog wel trouw. De woning is wel redelijk goed geïsoleerd dus dat biedt mogelijkheden. Maar het is een rijtjeswoning. De beste aanpak is dan toch al gauw op straat- of wijkniveau. En dan speelt de gemeente ook een rol. Misschien zijn er wel plannen voor een stadswarmtenet. Hoe dan ook, ik denk dat mijn schoonmoeder met haar zorgen en vragen niet in haar eentje staat. Het zou goed zijn als er vanuit de overheid een goed communicatieplan naar de burgers wordt opgezet. Dus alweer: meer werk aan de winkel!

Zo zou het bijvoorbeeld een overweging kunnen zijn, om huishoudens met een verouderde cv-ketel die echt aan vervanging toe is, een zeer zuinige nieuwe (hybride) gasketel te verstrekken in een lease-constructie. Dan ontstaat er rust en tijd om weloverwogen stappen te nemen om op termijn de daadwerkelijke transitie naar gas-loos te maken. Met daarin meegenomen bijvoorbeeld ook een strategie voor isolatie en gasloos koken.

Eigenlijk kunnen we ons amper een voorstelling maken hoe snel ontwikkelingen in de komende 10 of 20 jaar zullen gaan. Net zo min als we dat 20 jaar geleden konden. Ik zag laatst een kort filmpje waarin mensen op straat werd gevraagd naar hun mening over mobiele telefoons. Het was herkenbaar en vermakelijk om te zien, dat men 20 jaar geleden oprecht dacht dat een mobiele telefoon toch vooral overbodige of zelfs lastige ‘luxe’ was. Nu heeft iedereen in feite een supercomputer op zak die veel krachtiger is dan de computers die werden gebruikt in de ruimtevaart ten tijde van de Apollo vluchten.

Futurologen en trendwatchers zijn ervan overtuigd, dat die versnelling in technische mogelijkheden alleen maar verder versnelt. Wat er over 20 jaar kan op het gebied van medische technologie en mobiliteit, is amper voor te stellen. Het gaat zo ver, dat er zeer serieuze wetenschappers zijn die ervan overtuigd zijn, dat de jongste generatie mensen die nu op aarde rondloopt, medisch-technisch gezien onsterfelijk kunnen worden. Organen komen uit de 3D-printer en DNA wordt voortdurend gerepareerd. Lang leve het leven. Of we dat moeten willen? Ik heb er zo mijn twijfels over. Maar goed, de snelle technische ontwikkelingen zorgen er wel voor dat we de energietransitie kunnen uitvoeren. En dat is echt nodig. Snel, maar niet overhaast! Succes.


Reacties

Pim

17 oktober 2018 om 19.55 uur

We worden met spookverhalen geleid naar de warmte transitie (wisseling). Zonder isolatie heeft een pand evenveel warmte nodig als voorheen. Een Calorie omgerekend naar Watt blijft gelijk, gestookt met gas of elektrisch. De politiek kan idee├źn spuien zoveel als ze willen, een kilo, of een meter, of een Watt zijn niet te veranderen. ondanks alle techniek moeten we het er mee doen en die technische handjes moeten het doen.

Reageren

Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement