Van contract… terug naar contact!

Geplaatst op 07 augustus 2018 door Redactie

Ziet en spreekt u nog wel eens vakgenoten? Of zit u de hele dag achter uw pc of uw mobiel? In deze tijd waarin alles lijkt te draaien om efficiency en snelheid, vergeten we dat onze business vooral mensenwerk is. Dat een contract de optelsom is van kennis, professionaliteit, maar ook van de juiste mensen kennen. En dus vooral te maken heeft met contact en contacten.
Tot een jaar of tien geleden waren beurzen en congressen erg populair. Op grote schaal bezochten we de VSK en diverse andere, regionale bijeenkomsten en evenementen op het gebied van gebouwen en installatietechniek. We wilden elkaar zien en spreken, maar kwamen ook voor de laatste innovaties en nieuwtjes op ons vakgebied. Dat laatste argument is inmiddels volstrekt verdwenen. Als we nu iets willen weten, dan zoeken we het op internet op en gaan we niet wachten op een beursintroductie!

Afstandelijk zakendoen

Deze ‘digitalisering’ verklaart de geringe animo om tegenwoordig nog op een beurs te staan of naar een beurs of event toe te gaan. We prefereren al of niet gedwongen door tenders de digitale manier van zakendoen: dat is efficiënt en snel. Centraal staat niet meer het contact met de klant, maar het contract. In dikke overeenkomsten wijzen we de andere partij op hun plichten en dreigen we alvast met forse bedragen voor tegenvallende prestaties. Op deze wijze wordt zakendoen niet alleen afstandelijk, maar ook gevaarlijk, want voor die optimale samenwerking - en het beste resultaat - is het juist nodig dat je elkaar kent, vertrouwt en dat je elkaar de opdracht gunt.

Businessclub

Pleit ik op deze plaats dan voor het aansluiten bij een willekeurig netwerk? Nee. Wel adviseer ik u de interactie op te zoeken met opdrachtgevers en branchegenoten. Sluit u aan bij een vakgerichte businessclub; voor de contacten, maar ook voor alle noviteiten in technieken, trends en inzichten. Let wel bij uw keuze op de ‘signatuur’ van de businessclub: als het uitdelen van visitekaartjes en pitches doen de overhand krijgen, gaat het vooral om platte commercie. Daar gaat u weinig kennis opdoen, daar raakt u niet gauw geïnspireerd.

Vision in Buildings

Wat u wilt is een businessclub met gelijkgestemde professionals. Vakgenoten die van elkaar willen leren, zodat ze de markt nog betere producten en diensten kunnen leveren. Als voorzitter van Vision in Buildings (een businessclub voor technische professionals actief in de gebouwde omgeving) weet ik hoe belangrijk het is om elkaar regelmatig te zien en te spreken, zonder dat commerciële belangen meteen op tafel komen. Maar er zijn er meer, zoals Circle, Trent21, ET-2000, etc. Gun uzelf dit soort inspirerende momenten, sluit u aan bij een van de businessclubs die er voor u toe doet. U verdient het.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement