Zoek samenwerking met uw fabrikant

Geplaatst op 31 juli 2018 door Redactie

De meeste installateurs hebben het vandaag-de-dag razend druk. Veel projecten en weinig personeel. Bovendien wil de klant dat ze nog sneller gaan werken, voor hetzelfde lage tarief. Waar het gros van de installateurs eigenlijk behoefte aan heeft, zijn slimme oplossingen. Oplossingen die tijd en geld besparen. Met eenvoudige plug & play-systemen liggen deze voor het grijpen… . Waar wacht u op?

Het gaat goed met de installatiebranche. De crisis ligt inmiddels ver achter ons. Toch zijn de gevolgen ervan nog dagelijks waarneembaar. Zo hebben de meeste installateurs in de afgelopen tien jaar afscheid genomen van diverse medewerkers. Helaas is er op deze manier ook veel kennis de deur uitgelopen. Tegelijkertijd vergrijst de branche en is zij nauwelijks in staat om jonge, slimme mensen te verleiden en aan zich te binden. En juist die jonge mensen zijn hard nodig, omdat de techniek niet stilstaat en ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen.

Faalkosten

Bovenstaande feiten kun je zien als bedreigingen voor de installatiebranche. Een aantal installateurs spreekt dan ook openlijk zijn zorgen hierover uit. Een geschikte oplossing - op korte termijn - is er volgens hen niet. Wat mij opvalt, is dat juist deze groep in de dagelijkse praktijk steevast kiest voor traditionele installatietechnische oplossingen, die over het algemeen ingewikkeld, complex, duur en arbeidsintensief zijn. En waarbij bijna altijd sprake lijkt te zijn van zogenaamde faalkosten, die gemiddeld tussen de 10 en 15% van de totale projectkosten bedragen.

Plug & Play

Dat opdrachtgevers niet blij zijn met deze fait accompli, is logisch. Zij verwachten van installateurs juist een innovatieve denk- en handelswijze. Met als resultaat systemen die makkelijk, betrouwbaar, efficiënt en betaalbaar zijn. Zoals bijvoorbeeld de plug & play-systemen die meerdere fabrikanten van technische apparatuur tegenwoordig aanbieden. Vaak zijn dit totaaloplossingen voor koelen, verwarmen en ventileren. Het grote voordeel van dit soort systemen is de eenvoud bij installatie en het gemak in onderhoud. Dit zijn toevallig aspecten waar een installateur zich op kan onderscheiden… .

Samenwerking is vaak het toverwoord. Dat is het nu ook. Installateurs en fabrikanten kunnen elkaar niet alleen goed gebruiken, de opdrachtgever profiteert er ook maximaal van. Vooral als beide partijen al in een vroeg stadium betrokken zijn bij het project. Dus bij het bestek, als alle oplossingen de revue passeren en er definitieve keuzes gemaakt moeten worden. Juist dan leidt een combinatie van expertise en praktische uitvoerbaarheid altijd tot de beste, innovatieve oplossing. Waar wacht u nog op?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement