Goed voorbeeld doet goed volgen

Geplaatst op 25 juli 2018 door Redactie

Het is begin 2016. Woonstichting ‘thuis zoekt samen met ketenpartner BAM Wonen een architect voor de nieuwbouw van 2 zeer duurzame appartementengebouwen met 48 sociale huurwoningen in Best.

“Zoveel mogelijk Nul op de Meter” was het verzoek. “Dat is dus alles” was mijn antwoord. “Dat gaat niet” was het weerwoord. Een dak van 80m2 genereert immers net genoeg elektriciteit voor 3 NOM-woningen daaronder.

“Who cares about the roof?” zei ik. Een gebouw heeft meer gevel dan dak. Onze jarenlange samenwerking met Solliance en SEAC op de High Tech Campus in Eindhoven had ons een juist inzicht gebracht. PV panelen presteren prima tegen de oost-, west- en natuurlijk de zuidgevel.

Ze leveren minder KWh per m2, maar nog altijd 100% meer dan de oude vertrouwde baksteen. NBArchitecten bleek dé specialist voor deze integrale ontwerpopdracht.

Een PV gevel, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Eigenenergie.net bleek een goede partner en ontwikkelde de hele PV gevel met dunne film panelen. Dé toekomst voor gebouw-geïntegreerde zonnecellen. Deze innovatie leverde een heus nieuw product, Energywall.

Met alleen opwekking maak je nog geen 5-laags Nul Op de Meter appartementengebouw.
Uitstekende kierdichting bij de aansluitingen van kozijnen is noodzakelijk. Een zeer goede Warmte Terug Win ventilatie (WTW) is een logisch gevolg. Het Nederlandse bedrijf Itho Daalderop levert uitstekende WTW- en warmtepomp installaties. De aarde wordt gebruikt voor warmte- en koudeopslag. Waarom apparaten van ver halen als er dichtbij kwaliteitsproducten worden gemaakt? Ook dát is CO2 beperking.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de warmtevraagreductie. Isoleren, isoleren, isoleren, is dan ook het credo. Zeer hoge isolatiewaarden in vloer, gevel en dak resulteren in een extreem lage energievraag.

Comfortproblemen werden in het verleden ervaren bij grote glaspuien. Door het toepassen van drie-laags glas is dat verleden tijd. De Total Costs of Ownership van hout, aluminium en kunststof kozijnen werd onderzocht. Ketenpartner Alpro werd geselecteerd voor hun kwalitatieve kunststof kozijn met goede aansluiting bij de draaidelen.

Het resultaat mag er zijn. Er is volop media-aandacht. TROS Radar Extra maakte opnamen voor hun duurzaamheidsdocumentaire. Het Lente-akkoord schreef er een lovend stuk over.
Een symposium verspreidde de inzichten onder collega corporaties.

Gebouwen worden energiefabrieken. Het vraagt veel van ons allemaal.

Willem van Oranje, alias Willem de Zwijger heeft ons land gesticht. Hij verenigde de Zeven Provinciën. “Als we allemaal een beetje van onszelf weggeven, dan worden we er samen beter van.”

Tot ziens bij De Willem en De Zwijger in Best!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement