Energie bespaar je tijdens het gebruik, niet daarvoor!

Geplaatst op 18 juni 2018 door Redactie

Dat energiebesparing een belangrijke factor is, die zwaar weegt bij de keuze voor de juiste installatie, is logisch. Daarom letten installateurs, adviseurs en gebouweigenaren vooral op de verbruikcijfers van fabrikanten. Maar houden zij ook rekening met de factoren die van invloed zijn op het verbruik van het systeem tijdens de totale levensduur?

Hoewel alle autofabrikanten exact zeggen te weten hoe hoog het verbruik van elk type auto is, wijkt de praktijk bijna altijd hiervan af. Is hun informatie hiermee misleidend of zijn de factoren, die dit verbruik beïnvloeden, nu eenmaal in grote mate afhankelijk van hoe de bestuurder de auto rijdt en onderhoudt. Het laatste. En zo is het eigenlijk ook met een technische installatie. Ook de prestaties hiervan zijn vooraf lastig te voorspellen. Veel hangt af van de instellingen, van het gebruik en van het onderhoud. Het reële plaatje ontstaat pas als de installatie in gebruik is en niet daarvoor.

Vervuiling

Daarbij liggen diverse gevaren op de loer, zoals vervuiling. Vooral bij systemen met een stalen leidingnetwerk, kan door zuurstof een vorm van roest (corrosie)ontstaan aan de binnenzijde van de leiding. Dit genereert vaak extra vervuiling en dus extra weerstand in het systeem. Vergelijk het met het menselijk lichaam: het hart is de pomp en de leidingen zijn de aders die verstopt kunnen raken of verstoppingen elders in het lichaam, veroorzaken. Hoe schadelijk is dit voor het energieverbruik? Door corrosie en vuilafzetting in het leidingwerk, stijgt het elektrische energieverbruik van de pompen in verwarmings- of koelsystemen, gedurende de eerste gebruiksjaren tot wel 35%!

Drukverlies

Een ander probleem is drukverlies in een leiding, ofwel leidingweerstand. Dit is afhankelijk van de inwendige diameter van de leiding, maar ook van de wandruwheid van de leiding. Vuilafzetting door slechte waterkwaliteit en een te lage watersnelheid in sommige delen van de installatie, beïnvloeden deze interne wandruwheid van de leiding voortdurend. In de eerste gebruiksjaren van +15% tot 70%! Bovendien moet de opvoerhoogte van de pomp - om toename in drukverlies te compenseren - in dezelfde mate worden verhoogd. Ook dit leidt tot extra energieverbruik van de pomp.

Voorkomen is beter dan genezen; het drukbehoud in de HVAC-installaties moet altijd optimaal blijven. Daarnaast is het van belang dat de juiste ontgassers in het systeem worden toegepast. Een investering in de reeks van geavanceerde producten op dit gebied, zorgt voor een stabiele, efficiënte en kostenbesparende HVAC-installatie die tijdens de totale levensduur probleemloos werkt en presteert. Uitsluitend op deze manier creëert u vooraf garanties voor een laag energieverbruik.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement