Van gas naar… gelijkstroom!

Geplaatst op 18 mei 2018 door Redactie

Nederland moet van het gas af. Volgens het kabinet moeten we massaal over op elektriciteit. Prima, maar is het dan niet verstandiger om ons huidige elektriciteitsnet eerst te veranderen van wisselstroom naar gelijkstroom? Dat noem ik pas duurzame vooruitgang.
In 2030 moeten twee miljoen Nederlandse huizen van het aardgasnet af. In 2050 geldt deze verplichting voor alle huishoudens. Het kabinet laat er geen gras meer over groeien: gas is uit. Daarbij is de meest ideale energietransitie die naar elektriciteit en dan vooral via groene stroom en warmtepompen. Een loffelijk en ambitieus streven, met één groot nadeel: stroom kun je in tegenstelling tot gas niet opslaan. Je wekt het op als je het wilt gebruiken. Natuurlijk, er zijn batterijen en accu’s, maar de capaciteit daarvan is uiterst gering en absoluut ontoereikend als Nederland straks en masse voor elektriciteit kiest.

Bui…

Daarom zien vooral netwerkbeheerders de bui hangen. Onlangs liet één van hen weten zich al zorgen te maken over het stijgende aantal volledig elektrische auto’s (FEV) in Nederland. Als het huidige aantal van 25.000 exemplaren zich met 20% vermeerdert, raakt de capaciteit van het netwerk overbelast. Hoe moet dat dan als straks miljoenen huishoudens op hetzelfde uur thuis komen en gaan koken?
De oplossing is het moderniseren van het elektriciteitsnet. In plaats van wisselstroom maak je dit gereed voor gelijkstroom. Dit correspondeert niet alleen met de manier waarop we zonne- en windenergie opwekken, maar ook met de manier waarop huishoudelijke apparaten, mobiele telefoons en laptops al jaren stroom consumeren. Het grote voordeel van een energienet dat gelijkstroom transporteert, is dus dat de stroom niet omgevormd hoeft te worden. Tegelijkertijd kunnen we met gelijkstroom opgewekte elektriciteit beter opslaan en gerichter benutten voor met name de kleine vraag naar elektriciteit. Dit alles is veel efficiënter en duurzamer.

Maar ja…

Of zo’n transitie op korte termijn realistisch is, betwijfel ik. Te veel factoren - en belangen - spelen daar een weinig enthousiasmerende rol in. Maar het alternatief dat iedereen opeens een warmtepomp in zijn tuin heeft en dus een aanslag doet op het beperkte elektriciteitsnetwerk, moeten we zeker zien te voorkomen. Daarom doet de overheid er verstandig aan alternatieven als bodemopslag en zonneboilers ook onder de aandacht te brengen. Zodat de ‘run’ op elektriciteit gedoseerd wordt.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement