Brandwerendheid en geluidsisolatie van voorwandsystemen

Geplaatst op 01 mei 2018 door Redactie

Voorwandsystemen of voorzetwanden zijn in opmars. Ten eerste door de vele voordelen bij prefab toepassingen, ten tweede omdat er snel creatieve badkamerwanden mee zijn te bouwen. Hoe zit het eigenlijk met geluid en brandwerendheid? Deze blog informeert u er over.

Voorzetwanden

Een voorwandsysteem bestaat uit verzinkte profielen waarmee snel een voorzetwand, een prefab technische ruimte of een leidingschacht kan worden gebouwd. Het voorwandsysteem van TECE bestaat uit slechts drie basiselementen. De clou is de hoekverbinding. Met deze simpele verbinding kan in een mum van tijd, en zonder speciaal gereedschap, een stabiele voorwand worden gemaakt.

Getest op brandwerendheid

De brandveiligheid in Nederland is veel in het nieuws. Niet verwonderlijk gezien het feit dat jaarlijks circa 50.000 branden plaatsvinden, waarbij 5.000 mensen gewond raken en circa honderd mensen overlijden. Brandveiligheid is dus essentieel. 

Door een praktijktest is gebleken dat de brandwerendheid van de TECEprofil voorwandsystemen, eenvoudig en voordelig zijn te realiseren. De testen zijn uitgevoerd door het Duitse keuringsinstituut MPA te Braunschweig. De voorwandsystemen met ingebouwde spoeltechniek zijn statisch gekeurd en kunnen afhankelijk van het type opbouw voldoen aan de brandwerendheidsklasse F30 tot F120 volgens DIN 4102-4. De voorzetwanden dienen conform de eisen worden opgevuld met brandwerende wol, zie hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brandwerendheidsklasse F30

Het plaatsen van een voorzetwand inclusief ingebouwd sanitair is geen enorme klus. De wand dient alleen, op plaatsen waar iets is ingebouwd, te worden opgevuld met minerale wol (smeltpunt > 1000°C).

 

 

 

 

 

 

 

 

Brandwerendheidklasse F90

Bij brandwerendheidsklasse vanaf F90dienen de voorzetwanden altijd in zijn geheel opgevuld te worden met minerale wol. F90 is al te realiseren bij een wanddikte vanaf 286 mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Brandwerendheidsklasse F120

Met het TECEprofil voorwandsysteem is het vanaf een wanddikte van 386 mm zelfs mogelijk te voldoen aan de strengste vereisten voor brandveiligheid.

Geluidsisolatie voorkomt problemen

Geluid leidt soms tot grote irritaties. Bij voorwandsystemen kan met eenvoudige middelen geluidsisolatie worden gerealiseerd. Maar eerst laten wij u de testresultaten zien met betrekking tot de geluidsmetingen die zijn uitgevoerd door het Fraunhofer instituut voor bouwfysica. De goede geluidsisolerende eigenschappen van TECEprofil voldoen aan de standaard eisen volgens DIN 4109/A1 en de verhoogde eisen volgens DIN 4109/bijlage 2, zie voorbeelden hieronder.


Bij geluidsisolatie komt het aan op de details

 

 

 

 

 

Alleen wanneer alles klopt kan men er zeker van zijn, dat aan de wettelijke normen wordt voldaan.

1 Geluidsisolatieset voor bevestigingshoeken om het geluid tussen de TECEprofil voorwand en de wand/vloer te ontkoppelen.

2 Aansluitunit voor wastafel met geluidsontkoppeling tussen traverse en frame.

3 Geluidsontkoppeling tussen spoelkast en frame van het inbouwreservoir.

4 Geluidsisolatieset TECEprofil voor geluidsontkoppeling van keramische wc’s en bidets.

www.tece.com/nl/installatiewanden