Klaar voor stap 2?

Geplaatst op 09 april 2018 door Redactie

In ons streven om het energieverbuik en de uitstoot van CO2 verder te reduceren, zijn we in Nederland onophoudelijk bezig met het vernieuwen van de buitenschil van bestaande gebouwen. Daarbij zijn we vooral gericht op het aanbrengen van dubbel- of drievoudig glas en muur-, vloer-, dak- en gevelisolatie. Doelgerichte maatregelen die echter ook een ander effect veroorzaken: er treedt veel minder warmteverlies op…. 

En minder warmteverlies lijkt ideaal, maar het staat tevens gelijk aan overcapaciteit en dus aan te grote radiatoren en ketels die mogelijk niet kunnen condenseren omdat de retourtemperaturen veel te hoog zijn en over gedimensioneerd raken. De kans op een storing is dan levensgroot, terwijl je ook vaak stromingsgeluiden hoort. En wat gebeurt er met het energieverbruik? Dat is niet of nauwelijks minder dan in de ‘oude’ situatie.

Geen klusjesman, maar specialist

Denk je over bovenstaande goed na, dan klinkt het verhaal best logisch: verander je de buitenschil, dan moet je ook de instellingen binnen aanpassen. Maar doen we dit in de praktijk? Op onze wekelijkse informatieavonden voor installateurs, merken we steeds meer belangstelling voor dit onderwerp. En terecht. Een installateur is geen klusjesman, maar een specialist die samen met fabrikanten bewoners helpt aan meer wooncomfort en aan een lagere energierekening.

AFC

Om dat te bereiken geven wij installateurs in onze presentaties altijd het volgende advies. Bepaal opnieuw de voorinstellingen van de radiatoren afsluiters nadat een bestaande woning of gebouw is geïsoleerd. Overweeg daarbij de kranen te vervangen door kranen die zijn voorzien van de nieuwste techniek: Automatic Flow Control (AFC). Hierbij worden de noodzakelijke liters per radiatorkraan ingesteld, zodat automatisch de maximale flow over de radiatoren nooit overschreden kan worden, zelfs niet als andere radiatoren volledig dichtstaan. Door het vervangen van de radiatorafsluiters naar een oplossing met AFC-technologie, wordt de installatie op eenvoudige wijze geoptimaliseerd, met een korte terugverdientijd. Daarnaast is de installatie al voorbereid voor een toekomstige stap naar bijvoorbeeld een warmtepomp, hybride oplossing of andere warmteopwekker.

Blije klanten

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de bestaande HVAC-installaties niet goed is uitgebalanceerd voor maximale energie-efficiëntie. Daar ligt een taak voor ons, ook voor u als installateur. Want met het uitsluitend isoleren en dichtmaken van de buitenschil komen we er niet. Dat is stap 1. Door gebruik te maken van AFC-technologie, zet u stap 2 en zorgt u indirect voor een betere performance van de installatie, voor meer wooncomfort en voor een vermindering van het energieverbruik tot wel 35%. Daar worden uw klanten blij van.


Reacties

Pim

19 april 2018 om 19.57 uur

Om over te gaan naar de warmtepomp is het eerste vereiste isoleren en goed ventileren. Na goed isoleren blijft er een veel kleinere warmtevraag over. Dan komt voor de verwarming de vraag, warmtepomp of alternatief. De oude CV-installatie zal ondanks alle mogelijke aanpassingen nooit meer voldoen om een goed geïsoleerd gebouw te verwarmen. Een warmtepomp vraagt een laagtemperatuur installatie en een goed geïsoleerd pand. Radiatoren zijn eigenlijk daarvoor ondingen, ze moeten dan groter zijn en hulpmiddelen veraangenamen niet het komfort. Een te grote ketel die laag moet stoken gaat juist condenseren en de circulatiepomp zal op z'n langzaamst draaien waardoor stromingsgeluiden bij een geopende installatie niet ontstaan. Een echte verwarmingsinstallateur berekend-, maakt- en onderhoud zijn installatie.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement