Beschermen we de warmtepomp wel voldoende?

Geplaatst op 04 april 2018 door Redactie

De populariteit van de warmtepomp stijgt onverminderd door. Zowel gemeenten, woningbouwcorporaties, als particulieren en bedrijven zijn zeer te spreken over de geringe CO2-uitstoot en het lage energieverbruik ervan. Zeker in vergelijking tot het bestaande alternatief: de cv-ketel. Er is echter één probleem: beschermen we de buitenunits wel voldoende tegen corrosie?

Hoewel de teller nu nog op circa 90.000 blijft steken, draaien er volgens de DHPA (Dutch Heat Pump Association) in 2020 zo’n 500.000 warmtepompen in Nederland. Verreweg de meeste van deze warmtepompen worden dan op buitenluchtwarmte verkocht, dus met een buitenunit. Daarbij wordt op een milieuvriendelijke wijze de omgevingstemperatuur omgezet in verwarming en warm water. Mede hierdoor kent deze warmtepomp een zeer hoog rendement. Bovendien is ze - volgens de meeste leveranciers - onderhoudsvriendelijk. Maar, is dat zo?

Jarenlange ervaring

Hoe we cv-ketels moeten onderhouden en hoe we hun levensduur kunnen garanderen tot minstens 10-15 jaar is bekend. Zo weten we ook - op basis van jarenlange ervaring met de kwaliteit van ons aardgas - hoe we warmtewisselaars in de ketel het beste moeten beschermen tegen corrosie. Zowel preventief als correctief. Maar deze specifieke kennis ontbreekt vooralsnog als we bij een warmtepomp een condensor buiten de woning plaatsen.

Het onderhoud wordt dan veel meer bepaald door (onzekere) omgevingsfactoren zoals de luchtkwaliteit. En dus moet je kijken naar de specifieke locatie van de buitenunit: langs snelwegen, bij de zee of in natuurgebied. Door hier onvoldoende rekening mee te houden, kunnen condensors in het meest nadelige scenario wel eens sneller het loodje leggen dan verwacht; let wel, ik heb het over vier tot vijf jaar. En dan praat ik nog niet over het capaciteitsverlies door corrosie en vervuiling en het daaruit volgende extra energieverbruik!

Oproep

Om deze reden roep ik alle leveranciers van warmtepompen nadrukkelijk op de reinigings- en conserveringsbehoefte van warmtewisselaars bij een buitenunit serieus te nemen. Zonder corrosiebescherming - en dus preventieve coating - wordt de levensduur ernstig aangetast. Zonder jaarlijkse reinig loopt het rendement hard achteruit. Vooral in industriële en dichtbevolkte gebieden.

Als we de eindklant van deze units dezelfde perspectieven willen bieden als de traditionele levensduur van een cv-ketel (dus 10-15 jaar), dan is onderhoud cruciaal. En hierin speelt ook de installateur een belangrijke rol. Voorbeelden van warmtepompen met vervuilde en gecorrodeerde warmtewisselaars zijn inmiddels talrijk en geven de terechte populariteit van de warmtepomp een onnodig stevige knauw.

De installateur kan dit voorkomen. Door tijdig en nauwkeurig actie te ondernemen - zoals een installateur kort geleden op Ameland deed bij het coaten van 180 warmtepompen - blijven de voordelen van dit energiezuinig product voelbaar; in comfort en in de portemonnee. En dat willen we.


Reacties

Tinus de Vreugd

8 april 2018 om 14.16 uur

Waarom dan ook nog steeds vasthouden aan de verouderde techniek van split units? Meters leiding, geluidreductie moeizaam en bergen ontdooi energie verlies? Het kan allang anders en sinds afgelopen winter ook meer dan bewezen.. Overigens de combinatie van gebruikte materialen onderling is vaak ook niet de allerbeste combinatie. In een nat en voor een groot deel zout land.. doen wij dat anders.. www.co2warmtepomp.info.

Johan van Dierr

6 april 2018 om 17.07 uur

In mijn optiek nog belangrijker aandachtspunt (wat eerder gaat spelen): hoe beschermen we de omgeving tegen aanzienlijke geluidoverlast tgv installaties als in de toekomst al die buitendelen met compressoren en ventilatoren geluid staan af te stralen naar de omgeving, nog afgezien van de gevelbeeld vervuiling.

Jan Hendriks

6 april 2018 om 08.34 uur

Geachte medewerker installatie totaal, Ik heb een woning en vakantie huis in Zweden. In Zweden is een warmte pomp voor verwarming heel gewoon. Ik heb in beide huizen een IVT warmte pomp met 250 meter diep een slang in de grond geboord. Ik heb ook een woning in Nederland en zou daar ook wel een warmtepomp willen. Hoe zijn de mogelijkheden. Een vriendelijke groet van Jan Hendriks

Rob Harms

5 april 2018 om 22.05 uur

Beste Ted, Een goed verhaal. Echter als je een goede kwaliteit koopt. Dus niet voor de prijs gaat. Tenslotte nagenoeg alle basiscomponenten van een WP zijn gelijk zal de leverancier er voor zorgen dat het “umfeld” en dus ook de coating in orde is. Kom maar eens bij ons kijken

Eimie Rook

5 april 2018 om 18.05 uur

Goedemiddag geachte dame/heer, Waaruit bestaat de coating die door de installateur op Ameland werd gebruikt en hoe werd dit toegepast? In afwachting van uw respons, Met vriendelijke groet, Installatiebedrijf Rook BV Eimie Rook

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement