Intelligente apparaten gunnen u gemak en efficiency

Geplaatst op 29 maart 2018 door Redactie

Kent u de service-behoefte van een klimaatinstallatie? Weet u bijvoorbeeld wanneer u de filters moet vervangen en wanneer een systeem optimaal presteert? En voelt u precies aan wanneer de kans op uitval groot is? Nee? Gelukkig weten intelligente apparaten dit wel. Zij registreren, controleren en analyseren doorlopend en gunnen u het gemak van een makkelijke en efficiënte ondersteuning, op afstand. Dat ook nog eens.

De HVAC-markt bestaat uit hard werkende specialisten, die overwegend traditioneel denken en doen. Dat is al jaren zo. Daarbij is de rolverdeling tussen fabrikant en installateur altijd dezelfde geweest: de een maakt het apparaat, de ander koppelt het aan de praktijk. Toch verandert onze branche de laatste jaren in rap tempo. Al of niet gedwongen door scherpere normeringen en eisen vanuit de overheid, ontwikkelt de fabrikant steeds intelligentere apparaten die vooral uitblinken in een lager energieverbruik en een hoger zelfsturend vermogen. Dat mede hierdoor de relatie tussen fabrikant en installateur veranderd, is logisch, en biedt juist kansen.

Voorspellend vermogen

Om deze juist in beeld te krijgen, stellen we eerst vast dat nieuwe producten steeds slimmer worden. De meeste apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met tientallen sensoren en andere meetinstrumenten. Ideaal, want ze controleren niet alleen de prestaties van het systeem, ze hebben tevens een voorspellend vermogen. Zo vertellen zij u namelijk wanneer u onderhoud moet plegen om uitval of storing van een systeem te voorkomen.

En dat is niet alleen praktisch, het bespaart veel ellende en duizenden euro’s aan schade of extra onderhoud. Bovendien genereren dit soort intelligente producten veel gemak - zeker in vergelijking tot relatief complexe gebouwbeheersystemen - en is het beslist kostenbesparend. Als een systeem namelijk weet welke service-behoefte zij exact nodig heeft, zijn besparingen tot wel 30% te realiseren op bestaande servicekosten.

Rolverdeling

Jammer is dat niet iedere eindgebruiker bekend is met het bestaan van dit soort slimme technieken. En dáár ligt wat mij betreft een nieuwe rol voor de installateur. Als aanspreekpunt - maar nog meer als adviseur - wordt van hem verwacht dat hij weet wat goed is voor het klimaat op kantoor en dus voor elke installatie. Nieuwe intelligente systemen maken dit werk efficiënter en makkelijker. Dus.. sta open voor vernieuwing, breek met bestaande tradities en maak een einde aan onnodige onderhoudsbeurten en vooral: aan overbodige kosten.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement