Bomen over bos

Geplaatst op 16 maart 2018 door Redactie

Dat de wereld snel opwarmt, is een feit. Warmterecords sneuvelen bij bosjes tegelijk. Recent beleefden we nog de warmste oudejaarsdag sinds tenminste 1901 en vrijwel zeker ook sinds tenminste 1706, het begin van de echte temperatuurmetingen in ons land. Natuurlijk betekent dat niet, dat het nooit meer koud kan worden. Sterker nog, ruim twee weken voor het warme slot van 2017 heb ik nog in de dikste sneeuwlaag gelopen die ik ooit in Nederland heb gezien. Bij Hoog-Soeren, op de Veluwe, lag een pak sneeuw van meer dan 40 centimeter.

En dan was er de ijzige koudegolf die de Verenigde Staten teisterde. Daar beleefde men zo ongeveer de koudste Oudejaarsdag sinds mensenheugenis. De barre kou in Amerika viel samen met al weer een lange periode van veel te warm weer in het Noordpoolgebied. Daardoor groeide het Poolijs langzaam aan. En begint dit jaar met minder ijs dan ooit waargenomen in het Noordpoolgebied. Ik zei het al, records sneuvelen bij bosjes tegelijk. Over bossen gesproken…

Om klimaatverandering tegen te gaan moeten we de CO2 uitstoot drastisch verminderen. Daar liggen grote kansen voor de installatietechniek. Maar ook al halen we de gestelde doelen in ons land of conformeren we ons netjes aan de Parijs klimaatakkoorden, het is niet genoeg. Want die afspraken zouden scherper moeten worden gesteld, als we willen voorkomen dat de aarde met ten hoogste 1,5 graad opwarmt. Inmiddels hebben we al ruim 1 graad opwarming gerealiseerd sinds halverwege de vorige eeuw. Ook al stoppen we de uitstoot volledig, dan nog is de opwarming niet direct aan banden gelegd. Door de opgebouwde hoeveelheid extra broeikasgassen in de atmosfeer, blijft de temperatuur eerst nog door stijgen.

Daarom moeten we meer doen, en CO2 ook vastleggen. In het klimaatakkoord wordt gesproken over CO2 opslag in de bodem. Bijvoorbeeld in lege gasvelden. Veel effectiever is het beschermen van bos op aarde, en bovendien het op grote schaal aanplanten van bomen. Bos en bomen hebben meer voordelen. In stedelijk gebied dempen ze zomerse hitte. Verder worden piekbuien door vegetatie deels opgeslagen zodat wateroverlast en erosie van kostbare grond vermindert. Bovendien wordt de biodiversiteit er beter van, en vangen bossen in de bebouwde omgeving ook nog eens (ultra) fijn stof op.

Tegelijkertijd kunnen we gebruik van hout in de bouwwereld stimuleren. Dat lijkt een tegenstelling met het beschermen van de bossen. Maar hout is een prachtig bouwmateriaal met uitstekende eigenschappen. Bouwen met hout is een vorm van CO2 opslag. Voorwaarde is wel, dat het gebruik van hout volledig gecertificeerd is via FSC of PEFC. Zelf heb ik in november gekeken hoe FSC hout in de Amazone wordt geoogst. Het doet serieus even pijn, als je ziet dat de kettingzaag in zo een prachtige grote boom wordt gezet en de boom even later met donderend geraas neer stort. Maar het bos herstelt en wordt zo zelfs beschermd tegen illegale houtkap. Na de oogst van 3 bomen in 1 hectare, mag men op dit stuk grond 25 jaar niet nogmaals een boom kappen. In die periode kan het bos uitstekend herstellen en blijft het oerwoud dus geconserveerd!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement