Ecodesign: een bedreiging voor installateurs?

Geplaatst op 13 februari 2018 door Redactie

Sinds 1 januari 2018 zijn de Europese Ecodesign richtlijnen verder aangescherpt. Handhaving moet ervoor zorgen dat iedere fabrikant zich ook houdt aan deze strenge performance regels. Na ruim 10 maanden lijkt de conclusie dat niet iedereen hier even serieus mee omgaat. Door te weinig controle dreigen vooral installateurs en eindgebruikers op langere termijn de klos te worden. U dus ook…

Met de introductie van Ecodesign hebben fabrikanten de opdracht gekregen nieuwe productlijnen te realiseren met de focus nog meer op energie-efficiency. De zuinige producten met korte terugverdientijden die het gevolg zijn van deze richtlijnen, zijn echter wel wat duurder in aanschaf. En daar profiteren fabrikanten van die de Ecodesign-compliancy minder serieus nemen en dus op de oude manier fabriceren en goedkopere producten leveren. En zolang er installateurs en eindgebruikers zijn, die vooral op basis van prijs hun keuze voor HVAC-producten bepalen, is er markt en dus werk voor deze fabrikanten.

Koude kermis

Vanzelfsprekend is deze situatie voor meerdere partijen weinig ideaal. Allereerst voor de samenleving, die we juist in een strak tempo duurzaam willen maken. Maar ook fabrikanten die wel conform de Europese richtlijnen produceren, zijn hier de dupe van. Zelfs installateurs en eindgebruikers die tot bovengenoemde groep behoren, kunnen weleens van een koude kermis thuiskomen. Zij verwachten producten te hebben gekocht die voldoen aan de richtlijnen van Ecodesign. Bij controle horen ze echter dat bepaalde productspecificaties wellicht niet Ecodesign-conform zijn. Vervolgens eist de handhaver dat deze worden verwijderd en vervangen door een installatie die wel voldoet aan deze richtlijnen.

Eurovent / DHPA

Nu hoor ik u denken: maar er is toch geen controle? Inderdaad, op dit moment niet of nauwelijks. Maar binnenkort gaat de Europese commissie de handhaving ongetwijfeld aanscherpen. En dan is het meer dan vervelend als u erachter komt dat u geen Ecodesign-compliant apparatuur in gebruik heeft. Daarom adviseer ik u om bij de aanschaf van nieuwe HVAC-producten specifiek te vragen naar het Eurovent-certificaat.

Eurovent is een onafhankelijke Europese organisatie die producten test, maar ook checkt of deze wel overeenkomen met de ontwerpspecificaties en met de Europese norm. Met dit certificaat weet u zeker dat uw producten Ecodesign-compliant zijn. Een andere waarborg is vragen of uw producent is aangesloten bij de DHPA. Deze brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van warmtepompen, bestaat uitsluitend uit toonaangevende leveranciers die het zich niet kunnen veroorloven om de Europese regelgeving aan hun laars te lappen.

Dus … kijk verder dan uitsluitend het prijskaartje van producten en installaties en voorkom toekomstige rampscenario’s. Want daar is Ecodesign niet voor bedoeld.

Reageren

Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement