Het Internet der Planten komt er aan

Geplaatst op 08 februari 2018 door Redactie

Een boek over planten, ga je het daar over hebben in een Blog voor Installatie-Totaal? Wie gevolgd heeft hoe dominant de biologierevolutie aan het ingrijpen is in de technologie en de economie, die zal dat niet verbazen. Mind you, ook in de installatiewereld wordt hier en daar al gesproken over ‘ecosystemen’. Wie kennis heeft genomen van overeenkomsten tussen het gedrag van groepen levende organismen en dat van technologische informatienetwerken, die zal ook nieuwsgierig zijn naar meer kader en achtergronden daarvan.

Stefano Mancuso, een hoogleraar uit Florence, noemt zich ‘plant neurobioloog’ en hij speelt graag in op die nieuwsgierigheid. Samen met wetenschapsjournaliste Allesandra Viola schreef Manusco een heel lezenswaardig boek onder de titel ‘Verde brillante’. Prachtig schetst het duo de sensorsystemen, zintuigen van planten en hoe die werken. Hoogst relevant in een tijd waarin we ervaren dat nieuwe sensortechnologie inderdaad steeds meer van chemisch biologische oorsprong is. Dat de rekenkracht en het vermogen tot communicatie van planten, ‘intelligentie’ volgens de auteurs, vooral via de wortelstelsels realiteit is, dat past perfect bij de ontwikkeling die we zien in de informatie- en communicatietechnologie. Wat we technologie zijn gaan noemen is het voortdurend namaken van levende organismen. De voorspelling van een ‘Internet der Planten’ is zo gek nog niet. Planten blijken inderdaad met elkaar te communiceren, op elkaar te reageren. Bomen zorgen er met elkaar voor dat je het bos niet meer ziet, uit zelfbescherming. En tegelijk zorgen ze er ieder voor zich en met elkaar voor dat er voldoende ruimte om hen heen blijft om zonlicht te kunnen vangen.

Dit alles is niet de boodschap van het boek, zo lijkt het althans. Tot vervelens toe hameren Mancuso en Viola er op dat de wetenschap en de publieke opinie de plantenwereld toch zo vreselijk onrecht doet. Het lijkt een onstuitbare behoefte van hen om toch maar te benadrukken hoe vreselijk revolutionair hun opvattingen en bevindingen zijn. Overdrijven is een vak. Toppunt is misschien wel de poging om aan te tonen dat in de Bijbel het plantaardig leven wordt ondergewaardeerd. Belangrijkste ‘bewijs’-argument: er ging geen plant mee in de Ark van Noach! Edoch, er gaan nog wat Genesis hoofdstukken vooraf aan de beschrijving van de zondvloed. Het was een boom (!) die de hele wereld op zijn kop zette. Nota bene, de boom van kennis van Goed en Kwaad!

Kan zijn dat het vooral bedoeld is als ironie, al die metaforische vergelijkingen in het boek van de Italianen. Ik denk het niet, maar als je het zo leest, wordt het wel leuk leesbaar. Tegelijk ben je daardoor geneigd één en ander toch maar met een korreltje zout te nemen. Leerzaam is het ook. Al die metaforische analogieën de dierenwereld, onze mensenmaatschappij en wat wij daarin doen met waar we zo trots op zijn, onze technologie, verlengstukken van onszelf. Planten kunnen dat niet, technologie ontwikkelen. En wat leer je? Ze hebben die technologie helemaal niet nodig.

Misschien toch een verschilletje. Wij mensen zijn met steeds meer en steeds meer op deze aardbol. Groeit het aantal planten ook? Je zou zeggen van niet. Hoewel, als het groeiende aantal mensen toch een zekere periode in leven blijkt te blijven, dan zal de voedselproductie ook zijn toegenomen. En die is toch voor een heel groot deel plantaardig van origine.

Ok, dus er is een internet van planten. Dat bewijst maar weer eens dat wij in onze technologie nauwelijks iets anders doen dan de natuur, inclusief onszelf, artificieel namaken. Het gekke is dat we de resultaten van de namaak weer kunnen terugvertalen naar de natuur zelf, een grotere opbrengst van de land- en tuinbouw. Gelukkig, technologieontwikkeling heeft toch zin en nut. Zelfs zonder dat we ons de kennis van goed en kwaad konden eigen maken, levert de mensheid toch nog prestaties….