Verplicht C-label biedt juist kansen!

Geplaatst op 29 januari 2018 door Redactie

Weet u of uw kantoor energiezuinig is? En of het minimaal voldoet aan energielabel C?
Vanaf 2023 stelt de overheid namelijk deze verplichting en moeten eigenaren van energieslurpende kantoren (met labels D t/m G) hun panden zuiniger maken.
Mijn advies? Wacht niet tot over vijf jaar, investeer nu. Dan heeft u de investering, door een lagere energierekening, al vóór 2023 terugverdiend!

De overheid streeft naar een energieneutrale woon- en werkomgeving in 2050. Om dit te realiseren, moet elk kantoor groter dan 100 m2 in 2023 minimaal energielabel C hebben. Voldoet een pand niet aan deze eis, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. Concreet betekent dit dat bij meer dan de helft van de kantoren in Nederland de komende jaren maatregelen genomen moeten worden om aan deze verplichting te voldoen.
Opmerkelijk…

Werk aan de winkel dus. Het eerste dat u vanzelfsprekend moet weten, is welk energielabel uw kantoor nu heeft. Beschikt uw pand over een energielabel A, B of C, dan voldoet u al aan de toekomstige norm. Voor kantoren met een energielabel D, E, F of G adviseert de overheid om aanpassingen aan de installaties uit te laten voeren en maatregelen als glas- of dakisolatie te nemen. Neem van mij aan: Het renoveren van een installatie is al voldoende om van label F naar label C te gaan. Wat dat betreft blijft het opmerkelijk dat de overheid bij energiebesparing vooral denkt aan de buitenkant van een gebouw en niet aan de binnenkant. Terwijl investeringen in het verbeteren van klimaatinstallaties doorgaans meer opleveren en minder kosten.

Terugverdientijd

Over opbrengsten en uitgaven gesproken; volgens de overheid gaat deze maatregel in Nederland vanaf 2023 ruim acht petajoule aan energiebesparing per jaar opleveren. Diezelfde overheid verwacht dat de totale investering hiervoor 860 miljoen euro zal bedragen. Dit komt voor een kantooreigenaar neer op een terugverdientijd van drie tot vijf jaar. Tel daarbij op dat een beter energielabel de waarde van vastgoed verhoogt, voor lagere servicekosten zorgt en tot een beter werkklimaat leidt. Tel uit uw winst!

Wacht daarom niet tot 2023, maar zorg nu al voor het vereiste energielabel C. Kies daarbij voor investeringen die uw installatie verbeteren, wat niet altijd betekent dat u uw installatie dient te vervangen. Upgraden is namelijk goedkoper en levert u ook nog eens meer op.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement