Gun elkaar een eerlijke prijs!

Geplaatst op 11 januari 2018 door Redactie

De economie draait op volle toeren. Ook de bouw- en installatiewereld profiteert daar maximaal van. Tenminste, dat zou je denken, met al die goed gevulde orderportefeuilles. Toch verdienen de meeste installateurs niet meer dan een gemiddelde boterham.

Vóór de wereldwijde crisis in 2008 was er voldoende werk voor installateurs (en onderaannemers) en werden er gezonde marges gemaakt. Met dat geld konden bedrijven hun medewerkers behouden en opleiden. Tevens konden ze investeren in nieuwe technieken en daarmee in hun onderscheidend vermogen.
Sinds acht, negen jaar ziet de wereld er voor de meeste installateurs echter volstrekt anders uit. Zeker tussen 2010 en 2015 was het devies voor de meeste installateurs, toeleveranciers en onderaannemers: hoe overleef ik deze crisis? Door personeel te ontslaan en tegen bodemprijzen producten te leveren en projecten uit te voeren, hield het gros het hoofd boven water.

Onder de streep

Nu de markt weer stevig is aangetrokken, zou je denken dat installateurs indrukwekkende cijfers kunnen overleggen; cijfers die in verhouding staan met de risico’s die ze bij projecten lopen en die een stevige basis leggen voor hun bedrijfscontinuïteit. Niets is echter minder waar. Slechts 25% van de installatiebedrijven en onderaannemers verdient iets onder de streep en 20% maakt zelfs verlies!

Hoe komt dit? De twee belangrijkste redenen zijn: kostenefficiency, projectrisico's en te lage tarieven. Vooral laatstgenoemde factor baart opzien, want de markt trekt inmiddels sterk aan, wachttijden voor uitvoering lopen op en er ontstaat personeelsschaarste. En dus zou je een verhoging in prijs (kunnen) verwachten. Maar dit laatste gebeurt dus niet of nauwelijks, bang als de meeste zijn om opdrachten en aanbestedingen te verliezen en weer in een negatieve spiraal te komen. In die zin lijkt de mondiale crisis meer impact te hebben dan verwacht. De meeste installateurs zijn wantrouwend geworden; tegenover de toekomst, maar vooral ook tegenover concurrenten. En opdrachtgevers profiteren daar maximaal van, door steevast te kiezen voor de laagste prijs. De opleving die we nu dankzij de economische bloei ervaren, kan wel eens van tijdelijke aard zijn. Het gevolg? Zodra de vraag daalt, komen marktresultaten weer verder onder druk te staan.

Gunnen

Er is eigenlijk maar één oplossing en dat is het patroon doorbreken ons onder druk te laten zetten. Niet alleen door onze opdrachtgevers, maar ook… door elkaar. Er is - zeker nu - voldoende werk voor iedereen. Verdeel het op basis van kennis en expertise en gun elkaar een eerlijke prijs. Schrijf niet in op projecten waar het rendement voor u te laag is, het risico te groot en maak geen offertes voor klussen waarin u niet kunt excelleren en vooral… werk met gezonde marges. Uitsluitend dan verdienen we allemaal een goede boterham, nu en in de toekomst.

Reageren