Installateurs: hollen of stilstaan

Geplaatst op 07 december 2017 door Redactie

Bij Werkspot zeggen we weleens: “Nederlanders zijn net kuddedieren”. Op ons platform zien we dat huiseigenaren vaak massaal dezelfde type klussen op hetzelfde moment plaatsen. Nu de kou er weer aankomt, wordt het voor installatiebedrijven druk met aanvragen voor het onderhoud of repareren van CV-ketels. Vaak is het hollen of stilstaan: in de zomer is het soms te rustig, in de winter is het vaak te druk en moeten klanten teleurgesteld worden. Hoe kun je hier als installatiebedrijf slimmer mee omgaan?

Geen balans vraag en aanbod

Veel huiseigenaren gaan pas op zoek naar een vakman nadat de eerste vorst is geweest, waardoor installatiebedrijven een groot aantal aanvragen tegelijk ontvangen. In de zomer hebben deze bedrijven vaak meer ruimte, maar plaatsen huiseigenaren weinig klussen. Hierdoor worden installateurs op het ene moment overvraagd en op het andere moment hebben ze te weinig werk.

Tips om klanten ‘op te voeden’

Wat kun je als eigenaar van een vakbedrijf doen om eventuele klanten die je nu moet teleurstellen volgend jaar beter in te plannen?

Informeer klanten op tijd
In de aankomende periode zullen jouw installateurs ongetwijfeld veel klanten spreken, zorg dat zij hen goed informeren over de drukke en rustigere periodes. Wanneer klanten snappen dat ze ook in de zomer het CV-onderhoud kunnen inplannen (en dat ze dan veel sneller geholpen kunnen worden) kan dat schelen in de winterdrukte. Benoem de drukke en rustige periodes ook op je website of bedrijfsprofiel en via social media. Grijp de lenteperiode aan om klanten te laten weten dat HET moment is aangebroken om over hun CV na te denken, bijvoorbeeld via een e-mail update.

Benadruk het belang van regelmatig onderhoud
Huiseigenaren besparen graag geld en zijn altijd op zoek naar tips om dit voor elkaar te krijgen. Benadruk bij je opdrachtgevers dus altijd het belang van onderhoud en het feit dat ze dankzij regelmatige controle uiteindelijk kosten zullen besparen. Wanneer een onderdeel slijt of stuk is, kan het op tijd worden gesignaleerd en vervangen. Aangezien de echte problemen vaak tijdens de vorst aan de oppervlakte komen, is het slim als huiseigenaren niet tot het laatste moment wachten met het inplannen van de onderhoudsklus.

Zet after-sales in
Bij klanten die geen onderhoudscontract hebben afgesloten, is het slim om after-sales in te zetten als manier om de werkdruk voor je bedrijf beter te verdelen. Nadat de CV-opdracht bij een klant is uitgevoerd, is het aan te raden om direct – of snel daarna - een nieuwe afspraak in te plannen voor een onderhoudsbeurt. Wanneer je hier zelf het initiatief voor neemt, heb je meer invloed op de planning en kun je data voorstellen die in de rustigere periodes vallen.

Ga voor meer info naar www.werkspot.nl en www.instapro.it

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement