Het einde van de wegwerpmaatschappij!

Geplaatst op 30 november 2017 door Redactie

Bent u al bezig met circulair ondernemen? Ja? Dan behoort u helaas tot een minderheid.

De meeste bedrijven maken vooralsnog weinig haast met het realiseren van een gesloten kringloop binnen hun bedrijfsprocessen. Opmerkelijk, want grondstoffen raken sneller op dan verwacht. Bovendien zijn er in Nederland inmiddels bindende afspraken om in 2050 alle grondstoffen in het bouwproces te hergebruiken. Dus het is geen vraag of u meedoet, maar wanneer?

De wil om te komen tot een circulaire economie, waarbij de maatschappij producten en grondstoffen maximaal hergebruikt, komt ook voort uit noodzaak: grondstoffen raken vroeg of laat op. Om ervoor te zorgen dat er straks nog genoeg te eten is en er voor iedereen noodzakelijke goederen zoals kleding en apparaten zijn, moet onze economie circulair worden. Om deze woorden kracht bij te zetten is de Nederlandse regering een ambitieus plan gestart die voorziet in een volledig circulaire economie over 33 jaar.

Hoogste prioriteit

Daarbij geeft de overheid vijf ketens de hoogste prioriteit; daaronder ook de bouw. Juist in de bouw- en installatiesector kunnen we als branche (als leverancier en als installateur) nog flinke stappen vooruit maken. Zowel in het gebruik van grondstoffen, als in onze werkwijze. Een goed en bekend voorbeeld is het fitten van pijpen en buizen, in plaats van het lassen. Maar ook in het produceren van apparaten - en dus in het gebruik van grondstoffen en het duurzaam denken - is veel winst te behalen. Zo zorgen wij er inmiddels voor dat apparaten circulair worden opgebouwd, waardoor bijvoorbeeld onze koelplatforms langer meegaan en onderdelen van units en machines sneller en eenvoudiger geüpdate kunnen worden.

30 jarige relaties

Door dit soort innovatie verandert er veel en niet alleen ten gunste van het milieu. Als we producten op een duurzamere manier fabriceren en onderdelen ervan intensiever kunnen hergebruiken, verandert ook de levensduur van zo’n apparaat. Met als gevolg dat koelmachines, warmtepompen, luchtbehandelingskasten en rooftop-units straks niet 10 of 15 jaar meegaan, maar 30 jaar of nog langer. Dan verandert ook onze manier van zakendoen: klanten blijven dan minstens 30 jaar klanten!

Met dit laatste voorbeeld schets ik u ook de kansen die circulair ondernemerschap ons als branche biedt. Kansen om op basis van een slim verdienmodel gebruik te maken van deze onomkeerbare ontwikkeling. Want die circulaire maatschappij komt er. De vraag is dus slechts: profiteert u er straks van of gaat u lijdzaam kopje onder?


Reacties

Bert Beemsterboer

6 december 2017 om 20.43 uur

Goed verhaal, lekker kort en bovenal inspirerend. Niets houdt ons tegen dit te gaan doen.

Yvonne

6 december 2017 om 19.12 uur

Goed geschreven Mr.Eken. Mooi om te lezen dat u meewerkt aan een circulaire maatschappij! Vriendelijke groeten, Y.C.Schuyt

mmmm

6 december 2017 om 08.02 uur

Goedemorgen

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement