Nazomer veroorzaakt vele storingen

Geplaatst op 27 oktober 2017 door Redactie

Het weer in Nederland is onvoorspelbaar. Neem deze zomer. Na een zonnig en warm voorjaar, waren juli en augustus ronduit somber en teleurstellend. Totdatā€¦ het eind augustus opeens 30 graden werd en vervuilde koelmachines het zwaar te verduren kregen. Enkelen vielen zelfs uit! Dit had voorkomen kunnen worden.

Onderhoudsbedrijven waarschuwen hun klanten meestal al aan het einde van de winter: reinig uw condensors. Waarom? Omdat condensors gevoelig zijn voor vuil, zoals afval, pluisjes of bijvoorbeeld bladeren van bomen. Verwijder je deze ‘stofdeken’ niet, dan gaat dit ten koste van de maximale koelcapaciteit, die bedrijven juist in de zomermaanden hard nodig hebben; voor hun medewerkers, maar ook voor de continuïteit van hun bedrijfsproces, want op storingen en uitval zit niemand te wachten. Het circa 25% hogere energieverbruik van een vervuilde condensor nog buiten beschouwing gelaten.

Voorjaar

Idealiter worden dit soort onderhoudswerkzaamheden al in februari en maart uitgevoerd. Juist dan is de buitentemperatuur relatief laag, is er dus nog geen extra koelcapaciteit nodig en kan de installatie zonder problemen worden gereinigd. Meestal wordt het echter april, mei voordat bedrijven zich bewust zijn van de risico’s en dus aan de bel gaan trekken om hun condensors te laten reinigen.

Dit jaar werd het echter in die maanden al behoorlijk warm met temperaturen van 25 graden en meer. Juni zou zelfs een recordmaand worden met maar liefst zeven dagen boven de 30 graden. Het gevolg? Zelden werden zoveel bedrijven in Nederland geconfronteerd met uitval en storing van hun installaties. In alle gevallen waren er geen of nauwelijks voorzorgsmaatregelen getroffen.

‘Run’

Met de ‘echte’ zomermaanden nog voor de deur, was de verwachting dat begin juli alsnog een ‘run’ zou komen op last minute reinigingswerkzaamheden aan koelmachines. Deze bleef echter uit, vooral omdat de temperatuur in die weken sterk terugliep naar gemiddeld 20 graden. En met een dergelijke temperatuur is niet alleen de behoefte aan maximale koelcapaciteit gering, ook het animo om preventieve acties te ondernemen, neemt dan blijkbaar sterk af.

Maar, daar waar iedereen dacht dat de zomer eind augustus voorbij was, werd het rond de 20e van die maand opeens nog warm in Nederland, erg warm. En ook deze plotselinge nazomer leidde bij veel bedrijven weer tot storingen en klachten over koelmachines. En dus moesten opnieuw duizenden medewerkers optimaal presteren op hun werk, zonder airconditioning.

Leermoment

Wat leren we van deze zomer? Dat het weer in Nederland onvoorspelbaar is en waarschijnlijk de komende jaren zo blijft. En dus… dat we er daarom verstandig aan doen al in februari, maart volgend jaar de risico’s op uitval en storingen en een fors hogere energierekening te voorkomen door planmatig onderhoud tijdig te organiseren. En niet te wachten totdat het te laat is…

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement