Verzekeraars verhalen waterschade op de installateur

Geplaatst op 04 september 2017 door Redactie

Jaarlijks claimen particulieren 400 miljoen euro waterschade bij hun verzekeraar. De helft hiervan komt door lekkende leidingen. Sinds 2004 verhalen de verzekeraars deze schade op de veroorzaker. Dus ook op u!

U bent druk, druk, druk. Net als uw collega’s in de bouw. Het mag niks kosten maar moet wel snel klaar. U loopt in de weg, want de volgende onderaannemer staat al voor de deur. U wil de net aangelegde leidingen nog even afpersen om ze op lekkage te controleren. Maar alles ziet er goed uit en u wil eigenlijk ook voor de file uit naar huis. Bovendien bleek bij eerdere controles dat u uw werk zoals altijd voortreffelijk had gedaan. Dus, ach, het zal weg goed zijn en u vertrekt.

Een half jaar later bent u natuurlijk al weer druk op het volgende project, als de telefoon gaat. Gele plekken in het plafond. Er is ergens lekkage. Uiteindelijk gaat het stucwerk open en blijkt een nieuwe knelkoppeling toch te lekken. Schade 4.000 euro. Maar erger nog, hoe is het met de andere koppelingen? Is dat een tijdbom of niet? Alle leidingen zitten achter het nieuwe stucwerk en de parketvloer ligt er in. Uw aansprakelijkheidsverzekeraar stuurt u een brief dat ze bij de volgende schade uw verzekering zullen beëindigen. U bedenkt zich dat u inmiddels nog heel wat leidingen niet hebt gecontroleerd. En binnenkort bent u onverzekerd………….

Ik heb begrepen dat er een voedselveilige coating is ontwikkeld waarmee zwakke leidingen van binnenuit alsnog waterdicht gemaakt kunnen worden. Maar dat is dan toch weer zonde van uw tijd en geld.

Sinds 1 januari 2014 is de Brandregresregeling gewijzigd. Daarvoor niet, maar nu wel, verhalen verzekeraars de door hen betaalde schade als het even kan op de veroorzaker, dus op u. Maar het wordt nog mooier. Met ingang van 2018 gaat waarschijnlijk de Wet Kwaliteitsborging in.

Dan moet de aannemer bij de oplevering aantonen dat aan de regelgeving is voldaan en hoe hij het risico van niet nakomen van zijn verplichtingen en gebreken heeft afgedekt. Zo niet dan kan de opdrachtgever de aannemer aansporen om de herstelwerkzaamheden uit te voeren.

Regeltjes, regeltjes en druk druk druk. Maar toch………


Reacties

installatie bedrijf h.r,z russchen

26 januari 2018 om 08.50 uur

waar moet aan voldaan worden a afsluiten voor een ver zekring bijv. univee

P.Lub

7 september 2017 om 10.25 uur

Dit toont weer aan dat hastige spoed zelden goed is of gaat het werk bestaat niet dit even gouw doen of afleveren. Goed werk kost tijd en geld. Men bied vaak te goed koop aan om de klus te krijgen,en hierna zijn dan vaak de probelemen niet meer te overzien. Goed vakmanschap en werk daar hangt nu een maal een prijs kaartje aan.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement