Blind kiezen voor de laagste prijs?

Geplaatst op 31 augustus 2017 door Redactie

Dat een aanbestedingsprocedure steevast tot de beste keuze leidt, wordt door velen betwijfeld. En terecht, want als opdrachtgevers tijdens dit soort gunningen overwegend naar de prijs kijken en geen oog hebben voor andere, relevante factoren, kan ‘goedkoop’ wel eens ‘duurkoop’ worden. Dat ook overheden regelmatig ‘blind’ voor de laagste prijs kiezen, verwacht je juist van hen niet, omdat zij immers het voorbeeld voor de samenleving zijn…

Dat inkopers na de economische crisis van 2008 vooral op prijs begonnen te selecteren, lag voor de hand. Als het je ontbreekt aan voldoende liquiditeit, is zo’n keuze waarschijnlijk de enige optie. Nu, bijna tien jaar later, draait de economie echter op volle toeren en verwacht je dus ook andere overwegingen en keuzes bij een aanbesteding.

In het bedrijfsleven worden deze dan ook al regelmatig gemaakt. Maar bij de overheden lijkt dit - vooral bij het onderhoud - moeizamer op gang te komen, ondanks de toezeggingen die gedaan worden op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. Als de huidige praktijk ons iets leert, is het dat overheden in het afgelopen decennium te weinig aandacht aan kwalitatief onderhoud hebben besteed. De gevolgen hiervan laten zich raden en zie je vooral terug in de prestaties en conditie van installaties. Niet vreemd, als je vaak kiest voor goedkope ad-hoc oplossingen, zonder degelijke inventarisatie en rapportage.

Vizier

Om daar verandering in te brengen, kijken overheden nu ook naar het Plan van Aanpak en daarmee naar de onderbouwing van de prijs. Meer dan ooit is men op zoek naar specialisten die erin slagen hun installaties nieuw leven in te blazen, zodat zij als overheidsgebouw de strenge, wettelijke eisen op het gebied van energie en duurzaamheid ruimschoots behalen. Probleem is echter dat onderhoud een grijs gebied is, met vele aanbieders. Bovendien is het lastig om kwaliteit binnen de huidige aanbestedingsprocedures concreet zichtbaar te maken. Zeker als het vizier van de gemiddelde inkoper - in tegenstelling tot die van de gebouwbeheerder en gebruiker - vooral op de prijs gericht blijft.

Crux

In dat laatste zit de crux. Zolang overwegend inkopers bepalen wie de opdracht krijgt aan de hand van de laagste prijs, verandert er weinig aan bovenstaande situatie. Daarom: luister naar het advies van uw eigen technisch adviseurs, denk duurzaam en maak niet nogmaals dezelfde fout. Laat kwaliteit ook meewegen, het levert u uiteindelijk meer op. Nu en later.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement