Van A naar B

Geplaatst op 26 juli 2017 door Redactie

“Wilt u een auto leasen of wilt u van A naar B?” Die vraag stelde ons leasebedrijf mij kort geleden. Toen ik daar even over had nagedacht, antwoordde ik volmondig: “Het laatste”. Het gaat mij om het resultaat, niet om de middelen. Maar zo redeneren eindgebruikers in onze branche ook steeds meer, bedacht ik mij! Het gaat hen niet om wat er allemaal aan klimaatinstallaties nodig is, wat zij willen is een comfortabel binnenklimaat. En dat voor minstens 15 jaar. Tegen kosten die van tevoren bekend zijn. Voor de bestaande installaties doen we dit nog niet, terwijl dit wel mogelijk is. Tijd voor verandering!

Zoals ons leasebedrijf nu de overstap maakt van het leasen van auto’s naar het verzorgen van mobiliteitsoplossingen, zo hebben wij in de HVAC-branche een vergelijkbare uitdaging voor ons liggen, waarbij onze onderlinge rollen en taken gaan veranderen. Als het de eindgebruikers vooral te doen is om ideale productie- en werkomstandigheden, dan moeten wij hen de ingrediënten hiervoor leveren: zorgen voor de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie. Dit gaat verder dan luchtbehandeling, ventilatie, koeling en verwarming en is vooral een samenspel van ontwerpen, meten, realiseren, afstellen en onderhouden.

Nieuwbouw

Bij nieuwbouwprojecten ontstaan, als gevolg van deze nieuwe benadering, steeds meer samenwerkingsverbanden tussen installateurs, adviesbureaus, leveranciers en gespecialiseerde onderhoudsbedrijven. Samen realiseren ze omvangrijke kantoren en maken ze afspraken over de exploitatie en het onderhoud voor de komende jaren. De eindgebruiker weet hierdoor exact waar hij aan toe is; op korte termijn, maar ook voor de komende 15 tot 20 jaar. En juist deze Total Cost of Ownership stelt hem in staat om het rendement op zijn investering nog scherper in beeld te krijgen en te houden.

Bestaande installaties

Een vergelijkbare samenwerking - en rolverdeling - kan vanzelfsprekend ook bij bestaande installaties. Dat deze standaard zijn afgeschreven na 1 à 2 decennia is tegenwoordig volstrekte onzin. Zeker als je de uitvoering van het reguliere onderhoud vertaalt in een compleet onderhoudsconcept, met duidelijke taken voor de installateur en ook voor het gespecialiseerde onderhoudsbedrijf. Zoals het leasebedrijf een mobiliteitsoplosser wordt, zo verandert de installateur in een projectmanager die boven de partijen hangt, waarbij het feitelijke onderhoudswerk door gespecialiseerde bedrijven wordt uitgevoerd. Samen realiseren ze meerjaren onderhoudsconcepten. Op maat en individueel, welteverstaan.

Win win

Deze trend, die overigens al zichtbaar is bij grotere renovaties van luchtbehandelingsystemen, is op termijn onomkeerbaar. Niet in de laatste plaats omdat het voor alle partijen grote voordelen biedt. De eindgebruiker krijgt garanties en inzicht, de installateur krijgt de rol van spin in het web. En het onderhoudsbedrijf? Dat doet waar ze in gespecialiseerd is: zorgen dat installaties efficiënt en energiezuinig werken, tot in lengte van dagen. Een ideaal scenario toch?


Reacties

Ad Balm

3 augustus 2017 om 09.28 uur

Sterke visie welke helemaal past in ontwikkeling van een circulaire economie.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement