Online reviews steeds belangrijker voor installateurs

Geplaatst op 07 juli 2017 door Redactie

Wanneer je 10 jaar geleden een vakantie of hotel boekte, was het niet gebruikelijk dat je eerst online de reviews van andere gasten bekeek. Tegenwoordig is het bekijken van reviews voor de meeste Nederlanders een vast onderdeel van het boekingsproces. Reviews worden steeds belangrijker bij de aanschaf van producten en diensten en ook de voorheen zo traditionele klusmarkt heeft een grote verandering doorgemaakt. Was het vinden van een vakman vroeger typisch iets dat je via-via deed, tegenwoordig willen consumenten liever van meer mensen dan alleen hun eigen kring weten of de vakman wel te vertrouwen is en goede kwaliteit levert.

Een vakman vinden

Recent onderzoek van Werkspot toont aan dat consumenten reviews steeds vaker gebruiken bij hun zoektocht naar een vakman. Gaf in het 1e kwartaal van 2016 50% van de Nederlanders aan online reviews te gebruiken, in het 1e kwartaal van 2017 is dat al 56%. Voor 73% van deze consumentengroep zijn de online reviews medebepalend voor de keuze van een vakman. We zien dat de meeste mensen hun vakman nog steeds via-via vinden, maar ze googelen de vakman vooraf bijna altijd om te zien of hij wel betrouwbaar is en kwaliteit levert. Goede online zichtbaarheid met erkenning van eerdere tevreden klanten is dan cruciaal.

Tips om reviews te krijgen

Wij zien dat opdrachtgevers lang niet altijd voor de goedkoopste vakman gaan, in tegendeel zelfs. Er is ook een grote groep consumenten die kritisch is en expliciet kiest voor kwaliteit. Reviews en foto’s van eerdere projecten dragen bij aan je online zichtbaarheid en zijn je visitekaartje voor potentiële opdrachtgevers.

Een aantal tips:

- Vraag aan het einde van de opdracht meteen aan je opdrachtgever om de review te plaatsen. Vertel opdrachtgevers dat ze hiermee niet alleen jou, maar ook andere consumenten helpen om een keuze te maken.

- Maak het zo eenvoudig mogelijk voor opdrachtgevers om een review te plaatsen op je website of online profiel. E-mail opdrachtgevers bijvoorbeeld een link waar ze op kunnen klikken en meteen op de juiste pagina van jouw site komen.

- Maak foto’s voor, tijdens en na je opdracht en plaats deze indien mogelijk bij de review. Voor nieuwe opdrachtgevers geeft dit een mooi inzicht in jouw eerdere projecten en het geeft de review meer kracht.

- Stel aan alle opdrachtgevers dezelfde vragen, zodat ze je op dezelfde punten beoordelen. Op deze manier krijgen nieuwe klanten een helder overzicht van je ervaring, kennis en kunde.

Investeren in de toekomst

Omdat er al een tijd een tekort aan vakmannen is in Nederland, zal het actief binnenhalen van nieuwe klussen voor veel installateurs op dit moment niet de hoogste prioriteit zijn. Zie het bouwen aan online zichtbaarheid daarom als een investering voor de toekomst. Je online visitekaartje wordt steeds belangrijker voor consumenten, zelfs in drukke tijden.

Ga voor meer info naar www.werkspot.nl en  www.instapro.it


Reacties

Nico

1 augustus 2017 om 17.30 uur

zou een neutraal platform waarbij elke installateur beoordeeld kan worden niet interessant zijn ?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement