Energie-efficiency boven laagste prijs!

Geplaatst op 19 mei 2017 door Redactie

Het productaanbod in de HVAC-markt verandert de komende jaren ingrijpend. Belangrijkste reden? Ecodesign. Door deze Europese richtlijnen worden fabrikanten gedwongen de focus te leggen op energie-efficiency. Het resultaat? Zuinige producten met extreem korte terugverdientijden. Maar wel wat duurder in aanschaf…

Bij Ecodesign staat milieugerichte productontwikkeling centraal. Uitgangspunt is schadelijke stoffen al in de ontwikkelingsfase te voorkomen en in de eindfase zoveel mogelijk te reduceren. Om dit te toetsen kent Ecodesign strenge richtlijnen en normen, die voor de meeste HVAC-producten in 2018 en 2021 nog verder worden aangescherpt. De efficiency-ratio’s die hierbij gelden zijn met de huidige machines dan niet meer realiseerbaar. Daarom zijn fabrikanten al enige tijd bezig nieuwe productlijnen te ontwikkelen. Ook wij doen dat en hebben met de introductie van de e-Comfort chillerlijn onze eerste stappen in deze richting al gezet.

Nieuwe generatie producten

Wat Ecodesign straks vooral creëert is een nieuwe generatie producten, waarbij niet langer de verbruikscalculatie plaatsvindt op basis van COP (Coëfficiënt of Performance), maar op basis van seizoensinvloeden, genaamd ηs (Eta S). Op deze manier ontstaat een reëler beeld van het daadwerkelijke energieverbruik en van het echte rendement van een product. Een uitstekende ontwikkeling. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat deze technologische innovatie betaald moet worden, dus producten duurder maakt.

Wringt de schoen

En daar wringt de schoen. Want hoewel deze nieuwe generatie producten het energieverbruik drastisch doet verlagen en het rendement doet stijgen, zijn ze in aanschaf waarschijnlijk duurder. En zolang de HVAC-markt zich blind blijft staren op de laagste prijs, zou er een situatie kunnen ontstaan waarbij installateurs en eindgebruikers pas in 2021 - als het moet - definitief overstappen op de nieuwe generatie energie-efficiënte producten. Terwijl deze nu al beschikbaar zijn!

Waarom wachten, als je nu al kunt profiteren? De voordelen voor u als installateur of eindgebruiker liggen voor het oprapen. Door de hoge efficiency-ratio’s zijn de gemiddelde terugverdientijden van HVAC-producten straks 2,3 jaar. Op basis van de relatief lange levensduur en geringe Total Cost of Ownership (TCO) wordt het dan wel erg profijtelijk om over te stappen op deze nieuwe generatie producten. Voor u, maar zeker ook voor uw klanten of gebruikers. Die zullen bovendien uw innovatieve geest erg op prijs stellen. Dus…waar wacht u op?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement