Kansen pakken!

Geplaatst op 10 mei 2017 door Redactie

Nederland wil duurzamer. Ook u als installateur, fabrikant of eindgebruiker wil dat. Toch worden van 80% van de luchtbehandelinsgkasten de ventilatoren nog conventioneel aangedreven door een traditionele elektromotor. Terwijl direct aangedreven gelijkstroom ventilatoren voor meer comfort zorgen, minder onderhoud, maar vooral: voor een veel lager energieverbruik. Waarom pakken we die kansen niet?

De meeste luchtbehandelingskasten zijn uitgerust met een wisselstroom elektromotor die de ventilator aandrijft en dus voor luchtverplaatsing zorgt. Een weinig efficiënte manier, zeker als je dit ook nog eens op volume gaat regelen met een frequentieregelaar. Er treedt nogal wat energieverlies op: tussen de motor en de ventilator, maar ook bij het wisselen van de stroom in de koperwikkelingen.

Bij een direct aangedreven gelijkstroomventilator is van dit alles geen sprake. Door de wijziging van wisselstroom naar gelijkstroom, worden de ouderwetse door elektromotoren met poelie en v-snaar aangedreven ventilatoren vervangen door meerdere, kleine direct-aangedreven plug ventilatoren. Dit zorgt voor minder energieverlies, dus voor een daling van het elektriciteitsverbruik tot wel 30%. Bovendien zijn ze beter te regelen en hebben ze een veel hoger rendement, ook bij lagere snelheden.

Bestaande luchtbehandelingskasten

Het idee dat dit soort innovatieve inzichten uitsluitend bij nieuwbouw - en dus bij vervanging van luchtbehandelingsinstallaties - actueel wordt, is onzin. Ook bij bestaande lbk’s is verandering van traditionele elektromotor/ventilator naar direct aangedreven gelijkstroom tegenwoordig simpel realiseerbaar. Sterker nog, uit oogpunt van duurzaamheid verdient het zelfs aanbeveling oude luchtbehandelingsinstallaties op deze manier te laten renoveren. Het scheelt in aanschaf- en verbouwingskosten, maar ook in de afschrijfwaarde van de luchtbehandelingskast. Bovendien geldt de nieuwe, strengere ErP-wetgeving niet voor bestaande luchtbehandelingsinstallaties, uitsluitend voor nieuwe luchtbehandelingskasten.

Harderwijk

Het verduurzamen van installaties en machines wordt dé trend voor de komende jaren. Omdat het milieu erbij gebaat is, betrokkenen er financieel van profiteren en omdat het technisch kan. Een actueel voorbeeld is de renovatie van de luchtbehandelingskasten in het stadhuis van Harderwijk. Door diverse aanpassingen uit te voeren aan de bestaande installaties - waaronder de wijziging naar direct aangedreven gelijkstroom - verwacht deze gemeente straks 35% te besparen op de exploitatiekosten, oftewel € 8.000, --. Let wel, elk jaar opnieuw. Dat noem ik kansen pakken!


Reacties

pim

17 december 2018 om 11.31 uur

Dankjewel voor dit artikel over elektromotoren. Ik denk dat het inderdaad belangrijk is uit oogpunt van duurzaamheid, om naar direct aangedreven gelijkstroom over te stappen. Wat een besparing zeg. http://www.apo-elektrotechniek.nl/reparatie-verkoop

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement