Groen in de coalitie?

Geplaatst op 14 april 2017 door Redactie

Nederland ging op 15 maart massaal naar de stembus. De opkomst kwam uit op 82 %. Blijkbaar zijn veel Nederlanders doordrongen van het belang van een goede regering. Zowel op nationaal als internationaal niveau zijn het immers spannende tijden. En is een overheid die de uitdagingen met daadkracht en visie aan gaat, in het belang van iedereen.

In de aanloop van de verkiezingen waren het drukke tijden voor de campagneteams van al die politieke partijen. De lijsttrekkers trokken van hot naar her. Een enkeling deed dat zelfs met een helikopter. Niet zo heel duurzaam natuurlijk. Duurzaamheid. Waar was dat thema eigenlijk tijdens de campagnes en de talloze debatten? Het leek lange tijd of niemand zijn vingers wilde branden aan het thema klimaat en duurzaamheid.

In de sociale media ging het wel degelijk over het klimaat. Spontaan werd er een actie gelanceerd om de NOS massaal te bestoken met de vraag, om in het slotdebat meer met het klimaat te doen. Uiteindelijk gingen sommige lijsttrekkers toch met elkaar in debat over klimaat en duurzaamheid. Maar de meningen waren zeer verdeeld. Waar de ene politieke partij alles uit de kast wil halen om de opwarming tegen te gaan, geeft de ander totaal niet thuis. Dat wordt nog wordt als de coalitie over deze belangrijke zaken eensgezind besluiten moet nemen.

In ieder geval hebben meer mensen dan ooit op partijen gestemd met een degelijke duurzame agenda. Een coalitie zonder deze partijen is op geen enkele manier te vormen. Wat het uiteindelijk geworden is? Deze column schreef ik een week na de verkiezingen. De onderhandelingen waren toen nog in volle gang.

Maar klimaat en duurzaamheid krijgt dus sowieso meer aandacht in de nieuwe regering. Dat heeft gevolgen voor ons allemaal. Sommige toekomstige maatregelen merken we misschien in de portemonnee, andere leveren juist banen en lastenverlichting op. De transitie naar een duurzame samenleving en economie zal versnellen. Dat betekent vrijwel zeker meer aandacht voor energiebesparing. En ook meer inzetten op het opwekken van schone energie. Beide principes hebben direct te maken met de wereld van installatietechniek. In het verlengde van meer zonne- en windenergie zal de vraag naar opslag van schone energie sterk toenemen. Ook daar kan de branche een sleutelrol in gaan spelen.

Kortom, er breken spannende tijden aan. Nieuwe uitdagingen en kansen. Daarbij speelt kennis en opleiding een belangrijke rol. Want de ontwikkelingen gaan als maar sneller. En dus is het een hele toer om bij te blijven met de nieuwe technieken en innovaties op het gebied van energiegebruik, besparing en opwekking. Daarmee kom ik toch weer bij mijn slogan: de ander te groen af zijn. Ik ben er van overtuigd dat het loont, om in deze snel veranderende wereld bij te blijven op gebied van ‘clean technology’.