Algemeen belang

Geplaatst op 14 maart 2017 door Redactie

Bestaat dat nog, ‘algemeen belang’? Maatschappelijk belang, ‘maat’schap, het lijken vergeetwoorden geworden. Wereldoorlogen zijn ontketend en gevoerd met een beroep op dergelijke noties.

‘Power to the People’ riep de Hippie-generatie. Populisme zeggen we nu. Wat is het verschil? Helder, het zijn nu demagogische, manipulatieve, narcistische leiders die misbruik maken van de bottom up ideologie. “Het volk, c’est moi. Ik regel dat uw individuele belang wordt gediend. Algemeen belang, dat is establishment.”

Wat betekent dit voor een club als FHI en haar branchegroepen, de lidbedrijven? Bestaat er een algemeen belang in business, op de aandelenbeurs, in de technologie? Continuïteit, overleven, daar zou je het kunnen zoeken. Dat klinkt nogal conservatief, weinig inspirerend of vernieuwend. Is dat ook zo?
Werkgeversverenigingen, vakbonden, brancheorganisaties, vaak zijn ze opgericht vanuit een gezamenlijk belang. Meestal om dat belang te verdedigen, defensief. Bij brancheorganisaties is er altijd de neiging om dat te vertalen naar marktbescherming, concurrentie te beperken om de continuïteit van bestaande spelers te dienen. Is dat in het algemeen belang?

Disruptie, nieuwe technologie die marktverhoudingen op zijn kop zet, is dat algemeen belang?
Nieuwe technologie heeft de landkaart van Europa bepaald. Via oorlogstuigtechnologie, maar ook door communicatietechnologie die grenzen afbrak, de Muur sloopte.

Laat ik er een misschien wat uitgesleten metafoor bij slepen, die van het voetbal. Spelers, elftallen, clubs, aanhangers, competities, bonden, waar is de maatschap, waar welk belang? Je schaart je achter jouw cluppie. Tienduizenden identificeren zich met hun favorieten. Elf bv-tjes op het veld is uit den boze. Maar ja, zonder competitie, zonder een voetbalbond zijn er geen wedstrijden, is er niks te winnen, nada om je mee te identificeren. Is de bond het algemeen belang? Van Breukelen, Blatter en Platini? Van Basten misschien? Die wil vernieuwen. En er is zowaar voor het eerst een penalty niet doorgegaan op basis van videobeelden.

Technologieontwikkeling en -toepassing is een algemeen belang, is mijn stelling. Het is een hoger belang dan dat van winstmaximalisatie, shareholdersvalue. De hele mensheid heeft baat bij technologie die de voedselproductie laat groeien, die het milieu beschermt, die ziektes bestrijdt en indamt, die misdaad ontmoedigt, bestrijdt.

Over je eigen schaduw heen springen, dat vragen we regelmatig van bestuursleden in de branches. Van hen wordt verwacht dat zij verder kijken dan het belang van hun eigen bedrijf. Het is een cultuur die decennialang is ontwikkeld en gekoesterd binnen FHI. De bestuurders en de lidbedrijven die dit in praktijk brengen verdienen respect. En geloof het of niet, het zijn over het algemeen juist deze bedrijven, deze ondernemers die het meest succesvol zijn, zowel qua continuïteit als wat betreft het vermogen om nieuwe technologie in de markt te introduceren en met een goed en fatsoenlijk rendement aan de man te brengen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement