Winter en ziek zijn: het kan anders, beter!

Geplaatst op 03 maart 2017 door Redactie

Als Koning Winter haar intrede doet met sneeuw, ijzel en vriestemperaturen, weet je zeker dat half Nederland meteen snottert. En … dus tijdelijk minder presteert of nog erger: zich ziek meldt. Dit kost geld, veel geld. Kunnen we dit voorkomen? Nee.. en ja! En voor dat laatste hoeft u niet eens de Nederlandse winter te ontvluchten…

In december, januari en februari zijn u en ik vaker dan gemiddeld verkouden of hebben we de griep. Beide ongemakken worden veroorzaakt door virussen, die gedijen bij een lage temperatuur en luchtvochtigheid en die we zelf verspreiden door elkaar aan te raken of simpelweg door te ademen. Los van gezond leven en eten, een hoge weerstand opbouwen en zo min mogelijk in allerlei publieke ruimtes komen, kunnen we deze verspreiding van virussen in de winter nauwelijks voorkomen.

Besmetting

Waar u echter wel invloed op heeft, is de aanwezigheid van allerlei bacteriën en schimmels op de werkvloer. Juist in de winter, als de klimatologische omstandigheden voor deze micro-organismen erg gunstig zijn, is het gevaar op besmetting door droge lucht meer dan reëel. Voorkom dit door uw luchtbehandelingskasten en luchtkanalen schoon te houden. Stof en vuil in uw klimaatsysteem, leidt vooral in de koude wintermaanden tot een slecht binnenklimaat en dus tot een hoog ziekteverzuim. En dat kost u geld. Weet u hoeveel? De laatste jaren zijn er op dit gebied tal van onderzoeken geweest, met veelal opzienbarende cijfers. Zo zou een ziekteverzuim van 1% al leiden tot een verminderde arbeidsproductiviteit van 5%. Per jaar, wel te verstaan!

Verbijsterend

Zijn deze resultaten verbijsterend? Nee, u en ik vermoedden of weten dit al langer. Wat mij echter wel verbijstert, is dat wij hier nauwelijks conclusies aan verbinden. Dat wij ziekteverzuim - en ziek worden in de winter - als ‘normaal’ beschouwen. En dus ook als een ‘normale’ kostenpost, waar je nu eenmaal niets aan kunt doen. Een gemiste kans, zou ik zeggen. Door jaarlijks uw luchtbehandelingskasten en luchtkanalen te laten controleren en eventueel te laten reinigen, reduceert u uw ziekteverzuim. En bespaart u dus op uw variabele kosten. Bovendien presteren uw medewerkers in een gezond binnenklimaat beter en kunnen ze vooral genieten van al dat moois dat Koning Winter ons elk jaar maar weer biedt.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement