Electronics & Automation, what’s in a name

Geplaatst op 30 april 2015 door Redactie

Hoe actueel kan een ‘oude’ beurstitel zijn! Electronics & Automation is een beurstitel die binnen FHI in het jaar 2000 werd gekozen. in onze wereld spreek je dan inmiddels over een ‘oude’ titel. De historie van het evenement gaat veel verder terug. in 1963 was er de eerste radio- en televisiebeurs Firato. Electronics & Automation komt er rechtstreeks uit voort. Elke twee jaar een beurs, nog steeds in de oneven jaren.

Maar die titel die in 2000 werd gekozen, dat is zo visionair. Electronics & Automation, dat is nou precies TIoE, The Internet of Everything. Het begon met radiotechniek, transistoren in plaats van lampen. Vervolgens bracht de elektronica rekenkracht, meet- en regeltechniek. Daarna ging het opnieuw om communicatie, het internet, sinds 1990 zo ongeveer. Toen weer terug naar de radiotechniek, de GSM, met dank aan de ruimtevaart en haar satellieten. De smartphones en tablets zijn uitingen van de combinatie technologieën.

Waar velen nu vol van zijn, ‘smart industry’, dat kennen we al zo’n vijftien jaar of langer als ‘intelligentie in het veld’. Decentrale elektronische verwerking van DATA was er al in pakweg 1990 via bijvoorbeeld ‘smart transmitters’ in de procesindustrie. Maar het heette bepaald nog niet ‘electronics of everything’, laat staan The Internet of Everything.

Maar dat is nou net het visionaire, dat we binnen FHI toen al herkenden dat overal elektronica toegepast kan worden en dat uiteindelijk alles met alles zou kunnen gaan ‘praten’, alles zou zijn te automatiseren. We wisten natuurlijk niet dat we zulke mooie termen zouden gaan gebruiken als de ‘cloud’ of ‘wearables’ of ‘big DATA’. Maar zo werkt het bijtoepassingen waar men nog niet door heeft wat er aan zit te komen, wat de mogelijkheden zijn. Dan moet er eerst iets worden toegevoegd aan de woordenschat. Dat maakt nieuwsgierig, dat duidt op iets nieuws. Hoe lang het ook al bestaat, als er een nieuwe toepassing in zicht komt, dan helpt het om een nieuw woord, een nieuwe uitdrukking te gebruiken. Noem het ‘marketing’, maar het heeft ook te maken met het beroemde ‘ NOT invented here’ syndroom.

Dat de titel Electronics & Automation deze hele ontwikkeling heeft overleefd en nog steeds actueel kan zijn, is in dat kader bijzonder. Als je nu ziet hoe alle nieuwe woorden inhoud krijgen op de beurs straks van 2 tot en met 4 juni in de Jaarbeurs Utrecht, dan wordt het duidelijk. Continuïteit bereik je alleen via continu vernieuwen. Vergelijk het met bedrijven als DSM of IBM, van steenkoolwinning via zware chemie en fijnchemie naar food of van schrijfmachines naar business consultancy.

Je vindt het straks inderdaad allemaal terug op de beursvloer. De technologie achter de wearables, de toepassing van big DATA, The Internet of Things, elektronica is inmiddels overal, nu nog vooral bij iedereen in zijn broekzak, handtas, op je hoofd of in je oor. Het gaat nog verder. Mens & technologie hebben we gekozen als thema voor het FHI-federatiecongres op 16 april van dit jaar. De Rathenau studie ‘Intieme Technologie’ was de aanleiding. Visionair kun je alleen blijven wanneer je je OPEN stelt voor nieuwe ontwikkelingen. Wie niet weet waar het over gaat, die kan niet wegen hoe je met technologie moet omgaan, je technologie kunt benutten, naar je hand kunt zetten als kans in plaats van als bedreiging. Redenen genoeg om ten minste één dag te besteden aan de beurs Electronics & Automation. http://eabeurs.nl