Tijdperk van de batterij

Geplaatst op 29 oktober 2015 door Redactie

Wereldwijd zijn de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker zichtbaar. Over de oorzaak van de opwarming discussiƫren klimaatwetenschappers al lang niet meer. De als maar toenemende concentratie broeikasgassen zoals CO2 en Methaan (CH4) kan men een op een in verband brengen met de stijgende temperaturen. Eind dit jaar komen wereldleiders bijeen in Parijs. Op de agenda: het tegengaan van klimaatverandering. Een klimaattop dus. De verwachtingen zijn hoog gespannen. De kans is groot dat er nu wel bindende afspraken worden gemaakt. Want de tijd tikt door.

De afgelopen jaren zien we natuurlijk al een snel toenemende belangstelling voor duurzaam opgewekte energie. Met name zon- en wind laten een snelle en soms ronduit exponentiele groei zien. Maar er zijn maar duurzame bronnen. Bijvoorbeeld door te boren in de bodem en gebruik te maken van aardwarmte en of van warmte/koude opslag.

De verwachting is dat wind- en zon de komende jaren snel blijven groeien. Zeker als er inderdaad krachtige uitspraken worden gedaan in Parijs. Maar sowieso, de prijs van stroom opgewekt door wind en zon is al dermate ver gedaald, dat het commercieel steeds interessanter en lucratiever wordt om te investeren in deze energiebronnen. Er is alleen één duidelijke ‘maar’. Als de zon niet schijnt, wekken de panelen minder of zelfs helemaal geen energie op. Hetzelfde geldt voor windmolens met betrekking tot windkracht. Terwijl het even goed kan gebeuren dat er zo veel duurzame energie wordt opgewekt, dat men het bijna aan de straatstenen niet kwijt kan.

De oplossing ligt in energieopslag. Batterijen dus. Al kan men bijvoorbeeld ook energie op slaan door met een overschot aan stroom water naar een hoger reservoir te pompen en het bij lage energieproductie aan te wenden door het meer via een turbine leeg te laten lopen. Maar de meest gangbare techniek zijn de batterijen. Die kennen we al heel lang maar de grootste opmars moet nog gaan beginnen, zeggen deskundigen.

Naast de bekende (kleine) opslagsystemen die we kennen van dagelijks gebruik, zoals alkaline batterijen, wordt bij elektrische en hybride auto’s de lithium-ion techniek met succes toegepast. Toch is dit nog lang niet de batterij van de toekomst. Wereldwijd zijn tal van topwetenschappers dagelijks bezig met onderzoek naar nieuwe energie-opslag systemen. Batterijen die langer meegaan, een hogere lading dichtheid halen, perfect recyclebaar zijn, en vooral: goedkoper zijn dat de huidige soorten.

Intussen is Tesla al begonnen met de verkoop van de ‘thuis-batterij’. De status: tot ver in 2016 uitverkocht. Dit systeem, qua omvang groter dan een gemiddelde CV-ketel, is er in 2 type’s. respectievelijk een opslag van 7 en van 10 kWh. Genoeg om een gemiddeld huishouden een dag stroom te geven. Maar de prijs is nog fors. Uitgedrukt in dollar per kWh opslagcapaciteit rond 350 $. Tesla bouwt intussen aan een gigafabriek in de woestijnstaat Nevada. De thuisbatterij wordt pas echt een doorslaggevend succes bij een opslagcapaciteit van rond 100 $ per kWh, zeggen experts op het gebied van energieopslag. Maar daar zal het naar toe gaan. Dus vandaar: het tijdperk van de batterij gaat nu echt beginnen.