Moeilijke keuze

Geplaatst op 09 december 2015 door Redactie

Zal men de handen in Parijs op elkaar krijgen? Komt het tot bindende internationale afspraken om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen? Het zal niet meevallen. Zoveel landen die het eens moeten worden over zo een moeilijk en mogelijk ingrijpend thema. Er zitten landen bij die volkomen afhankelijk zijn van de inkomsten uit fossiele brandstoffen. Maar andere landen merken nu al jaarlijks de als maar toenemende impact van klimaatverandering. Zware stormen, overstromingen, droogte, bosbanden. We zien het steeds weer terug komen in het nieuws.

Natuurlijk kan de uitstoot worden terug gebracht door de transitie naar duurzaam opwekken van energie te versnellen. Schone energie in overvloed. De totale geschatte hoeveelheden aan aardolie, steenkool en aardgas die nog in de aardbodem zit, komt overeen met de hoeveelheid energie die de aarde in 20 dagen ontvangt… van de zon!

Toch zeg ik wel eens in lezingen: voordat we investeren in bijvoorbeeld PV-panelen, zouden we het eerst het maximale moeten doen op het gebied van energiebesparing. Daar is veel te halen. Ik noem het wel eens het laaghangende fruit. In Nederlanden zijn naar schatting 7 miljoen bestaande woningen. Die zijn voor het overgrote deel zo lek als een mandje. Niet voor water. Wel voor energie. Dat besef begint steeds meer door te dringen. Ook bij overheden. Op dit vlak is heel veel te halen.

Stel je voor dat we de ambitie zouden hebben, om dit hele bestaande woningbestand klimaatneutraal te maken. Nulwoningen dus. Dat kost natuurlijk veel geld. Maar het levert ook heel veel op. Sowieso voor de werkgelegenheid. Het zou een enorme boost zijn voor de bouwsector. Zodat er vanzelf ook weer heel wat belastinggeld terugvloeit in de staatskas. Maar bovenal zouden we op deze manier heel veel uitstoot voorkomen. En de klimaatdoelstellingen misschien toch kunnen halen.

Zelf overweeg ik ook om een volgende ronde in te gaan van verdere energiebesparing in mijn (bijna honderd jaar) oude woning. Dus ik ben me al een tijdje aan het oriënteren op vloerisolatie en dakisolatie. Maar dan kom je erachter dat er tegenwoordig veel meer mogelijk is dan je dacht. Er zijn heel wat verschillende systemen in omloop inmiddels. De één nog beter dan de ander. Waar je ook achter komt, is dat dit alles nog niet uit is ontwikkeld. Er komen nieuwe uitvindingen bij. Die wellicht nog beter zijn tegen nog scherpere prijzen. Of systemen die veel makkelijker zijn aan te brengen. Kortom, wat moet je nou kiezen. En is de adviseur met wie je door het huis loopt, wel op de hoogte van de modernste technieken. Of houdt hij vast aan de methode waar hij nu eenmaal al tien jaar veel ervaring mee heeft opgedaan.

Ik ben er dus nog niet uit. En de winter klopt al aan de deur. Dus nu maar hopen dat het weer een hele zachte winter wordt. Met dan natuurlijk wel één weekje natuurijs. En ook een paar dagen met een heel dik pak sneeuw.