April in december

Geplaatst op 15 januari 2016 door Redactie

Inmiddels is het nieuwe jaar van start gegaan. Het weerboek van 2016 telt nog veel onbeschreven bladzijden. Wat er uiteindelijk in het jaarboek komt te staan? Wie het weet mag het zeggen. Hoewel, de prognoses van de nationale Engelse weerdienst liegen er niet om.

Was 2015 wereldwijd een recordwarm jaar, het nieuwe jaar zal er nog een schepje bovenop doen. Het zou dan het derde warmste jaar op rij moeten worden, sinds het begin der mondiale metingen in 1850. Een extreem warm jaar betekent automatisch ook veel extreem weer. Overstromingen, verwoestende orkanen, droogte, bosbranden en nog veel meer ellende. Niet echt iets om naar uit te zien.

Het voorbije jaar kende in feite ook zijn gelijke niet. Sowieso wat betreft temperatuur. Het record van 2014 werd met overtuiging aangescherpt. Maar het nieuws stond ook vaak vol van berichten over ernstige overstromingen. Wervelstormen. Bosbranden. Voor ons land was het slot het meest opmerkelijk. November was al zeer zacht. Nadat het in oktober heel even had gevroren, steeg het kwik in de eerste weken van november keer op keer tot boven de 15 graden. Het zou een voorproefje worden van december.

December deed oude records totaal verbleken. Bijna dagelijks steeg het kwik tot tenminste 10 graden. Vriezen deed het geen enkele keer. Nergens in den lande. Een vorstvrije december was niet eerder voorgekomen. We beleefden de warmste Kerst. En dan het maandtotaal. Het oude record van december wat betreft de maandtemperatuur stond op 7,3 graden. Gemeten in 1974. Dit jaar gingen we er bijna 2,5 graad overheen. We konden 9,7 graden als maandgemiddelde noteren. Bijna 10 graden voor een wintermaand. Volslagen belachelijk. December was daarmee warmer dan een gemiddelde Nederlandse Aprilmaand!. Niet gek dat de natuur behoorlijk de weg kwijt was. Bloeiende narcissen. Uitlopende struiken. In Brabant en Limburg verse asperges met Kerst, uit eigen land.

Ook in de rest van Europa was december recordwarm. Met alle gevolgen van dien. In de Alpen moest men alles uit de kast halen om tenminste een deel van de pistes nog begaanbaar te houden. In Oostenrijk kwamen er, behalve sneeuwkanonnen, zelfs hijskranen en helikopters aan te pas. Sommige populaire skigebieden in Frankrijk en Italië bleven gesloten. De bergen kleurden groen en bruin, tot op tenminste 2000 meter hoogte. In Zuid-Tirol kwam het tot bosbranden. Voor oud&nieuw kondigde men een totaal vuurwerkverbod af. Uit angst voor nog meer natuurbranden. De Britten hadden ook helikopters nodig. Om duizenden zandzakken te dumpen. Het was er de maand van de historische overstromingen.

Maar het kon nog gekker. De traditionele Kerstkalkoen in Amerika werd buiten op de barbecue gelegd. In New York steeg het kwik op Kerstavond tot 22 graden. Elders raasden tientallen tornado’s door het land. En sneeuwstormen. En bosbranden.

Het nieuwe jaar 2016. Ik voorspel, dat er een nieuwe golf van energiebesparing door ons land zal gaan. Isolatie is helemaal hot. En natuurlijk ook opwekken van hernieuwbare energie. Dat biedt perspectief. Ik wens u een duurzaam en ondernemend Nieuwjaar.