Cyberrisk, verzekeren of niet?

Geplaatst op 31 mei 2016 door Redactie

Ook installateurs ontkomen niet aan de digitalisering en de daarbij behorende nieuwe risico's in de bedrijfsvoering. De boefjes in onze samenleving gaan heus wel met hun tijd mee, maar doet u dat ook?

Uw digitale risico is grofweg in drie richting op te delen. Uw digitale aansprakelijkheid, u wordt online bestolen of u wordt opgezadeld met een forse boete vanwege een vermeend datalek.

”Veel aansprakelijkheidsverzekeringen sluiten alles m.b.t. het cyberrisico uit.”

Even snel een paar van de honderden voorbeelden; uw gebruikt een foto op uw website en krijgt een forse claim vanwege schending van het auteursrecht; u zet betalingen klaar maar iemand is in staat om de door u ingevoerde bankrekeningen te veranderen in (uiteraard) zijn eigen rekening of uw laptop of USB stick raakt verloren met daarop wat klantgegevens, gevolg een dikke boete. Drie voorbeeldjes die u vandaag nog kunnen overkomen. Die andere honderden voorbeelden bespaar ik u. Veel aansprakelijkheidsverzekeringen sluiten alles m.b.t. het cyberrisico uit, dat u het effe weet.

We maken onderscheid tussen het cyberrisico, waar geen criminaliteit aan te pas komt en cybercrime, waarbij kwaadwillenden van over de hele wereld achter uw centjes aanzitten. Er is nu al jaarlijks meer dan 100 miljard euro cybercrime schade.
Zoals bij alle risico's kunt u zich nu ook tegen het cyberrisico verzekeren. Er zijn momenteel nog maar 4 goede cyber risk verzekeringen in Nederland verkrijgbaar. Dat zullen er snel meer worden.

“Er is nu al jaarlijks meer dan 100 miljard euro cybercrime schade.”

In de V.S. worden momenteel al meer cyber- dan aansprakelijkheidsverzekeringen afgesloten. Ik verwacht dat hier straks ook zo is. Vanaf al een paar honderd euro per jaar dekt u veel voorkomende risico's, maar ook hier geldt weer dat alle waar naar zijn geld is. Cyberverzekeringen dekken nu de risico's die u liever niet wilt lopen. Stel dat u per ongeluk een virus verspreidt, uw computer wordt gegijzeld met een wachtwoord of uw bedrijf ligt plat. Dat is te verzekeren. Maar uw eigen opzet of contractuele aansprakelijkheid kunnen we niet voor u verzekeren.

Per afgelopen 1 januari bent u vanwege een wetswijziging verplicht om (klanten) data verlies bij de Overheid te melden. Als u dat niet doet kun u een forse boete oplopen. En hoewel er discussie is of dit verzekerbaar is, zijn er toch twee verzekeraars die dit voor u dekken. Zij zijn namelijk van mening dat alle verwijtbaarheid hier in kan ontbreken en willen dit dan toch verzekeren.

Kortom, het cyberrisico is zeer complex maar zeer actueel en zeer aanwezig. Natuurlijk kost u dat ook weer premie. Geld dat u liever direct in uw bedrijf investeert, maar toch…………