WGA-vast en -flex in 2017 samengevoegd

Geplaatst op 15 juni 2016 door Redactie

Als u personeel heeft bent u daar zuinig op. Maar u bent ook zuinig op uw centjes en u wilt ook vitale werknemers. De ZW en WGA markt is volop in beweging want de WGA-vast en WGA-flex wordt per 1 januari 2017 samengevoegd. Het is een ingewikkeld verhaal, maar te belangrijk om niet verder te lezen.

Gelijk speelveld tussen verzekeraars en UWV

De re-integratie van zieke en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers is in hun eigen belang, maar ook van belang voor u, het UWV en de verzekeraars. Tot voor kort was dit niet strak geregeld en nam de WGA instroom maar niet af. Lang niet iedere zieke werknemer werd geprikkeld om zo snel mogelijk weer (gedeeltelijk) te gaan werken. En inmiddels is het duidelijk dat juist kort na een ziekmelding alle energie op snelle re-integratie moet worden gericht. Dit is goed voor de moraal, de bedrijfscultuur en uw portemonnee omdat u hier vanaf volgend jaar een steeds groter financieel belang bij heeft.

Financiele gevolgen premieberekening

Als werkgever betaalt u verplichte WGA premie. Die bestaat dit jaar nog uit een vast en een flexibel deel. Vanaf 2017 wordt dit samengevoegd. U kunt hiervoor zgn. ‘eigen-risicodrager’ worden. Dan betaalt u niet aan het UWV maar aan een verzekeraar. Verzekeraars hebben hier miljarden aan verloren en die trekken zich terug. Daarom wordt het stelsel nu herzien en probeert men nu te voorkomen dat zieke werknemers mede door onvoldoende begeleiding onnodig de WGA instromen.
Tot op heden werden werkgevers achtervolgd door WGA instroom (langdurig zieke al dan niet tijdelijke werknemers). Het WGA premiepercentage werd verhoogd zodat de werkgever uiteindelijk zelf voor de schade opdraaide. Heel vroeger kende men de WAO boete. Eigenlijk bestaat die nog steeds, want de schade wordt nu teruggehaald met een hoger premiepercentage voor de toekomst. Veel werkgevers weten niet eens dat er in het verleden een ex werknemer de WGA is ingestroomd. Dat kan een vakantiekracht of een tijdelijke werknemer zijn geweest die zich buiten uw waarneming vier weken na einde dienstverband alsnog heeft ziekgemeld. Dat wordt u dan toegerekend! Uw premiepercentage is dan tien jaar hoger dan dat van uw concurrent. Het principe is hier dat de ‘vervuiler’ betaalt.

Werkgevers worden in drie categorieën onderverdeeld:

-Kleine werkgevers tot 10 x de gemiddelde loonsom (betalen sectorpremie)
-Middelgrote werkgevers (betalen premie o.b.v. individuele schadelast en sectorpremie)
-Grote werkgevers met een loonsom groter dan 100 x de gemiddelde loonsom (betalen alles zelf)
Vanaf 1 januari 2017 betalen middelgrote en grote werkgevers die ná 1 juli 2015 zijn teruggekeerd naar het UWV een premiepercentage gebaseerd op álle uitkeringslasten. Maar als u van het UWV naar een verzekeraar overstapt mag dat altijd met een schone lei. Het premieverschil kan voor u dan ook in tien jaar enorm oplopen.

Niet kiezen is ook kiezen

Als u nu reeds WGA eigenrisicodrager bent moet u voor 1 oktober kenbaar hebben gemaakt om vanaf 1 januari 2017 wel of niet eigenrisicodrager te worden voor het volledige WGA risico (dus vast én flex, want dat wordt samengevoegd). Ook mag u nadenken over de regie over verzuim en re-integratie. Verzekeraars bieden oplossingen waarbij u de keuze hebt welk deel van het risico u wenst te verzekeren.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement