Het risico van aansprakelijkheid voor installateurs

Geplaatst op 26 oktober 2016 door Redactie

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Ook al doen u en uw medewerkers nog zo hun best; er kan altijd iets gebeuren dat onvoorziene financiƫle consequenties tot gevolg heeft.

U kunt voor de toegebrachte schade namelijk aansprakelijk worden gesteld. Als u inderdaad aansprakelijk blijkt, dient u de schade te betalen. Die schade kan oplopen tot een enorm bedrag, wat een enorm gat kan slaan in u ondernemers- of privé vermogen. Of misschien komt zelfs de continuïteit van uw bedrijf in gevaar.

Dit risico wil u natuurlijk vermijden, en verzekeren. U verzekert daarmee feitelijk uw eigen vermogen tegen claims van derden.
Voor installateurs speelt het risico van contractuele aansprakelijkheid een grote rol. Dit is voor de meeste vormen van aansprakelijkheid met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) te verzekeren.

De verzekerden

Bij een eenmanszaak is de eigenaar tevens de verzekeringnemer. Er is geen scheiding is tussen privé-vermogen en het bedrijfsvermogen. Bij een BV is het bedrijf de verzekeringnemer en verzekerde en loopt het bedrijf een aansprakelijkheidsrisico omdat er een scheiding is tussen privé-vermogen en bedrijfsvermogen. De werknemers van het bedrijf zijn ook verzekerd.

De hoedanigheid waarin het bedrijf verzekerd is, dient altijd juist vermeld te zijn op het polisblad van een AVB. Voor schade buiten die hoedanigheid is er geen dekking.

Dekking

De AVB bevat rubrieken voor bedrijfsaansprakelijkheid, werkgeversaansprakelijkheid en voor milieuaansprakelijkheid.

Uitsluitingen en leveringsvoorwaarden

De AVB vergoedt niet meer dan de werkelijke schade en het bedrag waarvoor de verzekerde conform de algemene voorwaarden aansprakelijk is. Naarmate de aansprakelijkheid beperkter is, wordt het risico voor de AVB verzekeraar lager.
De belangrijkste uitsluitingen zijn schade door opzet, zaken onder opzicht, door of met motorrijtuigen, aan de verzekeringnemer of aan het milieu. Ook is standaard meestal uitgesloten schade die voor of na de looptijd van de verzekering is ontstaan of geclaimd.

In de praktijk ontstaan veel misverstanden over claims waarbij er niets beschadigd is; zuivere vermogensschade. Een voorbeeld; Door uw werkzaamheden blokkeert u de toegang tot een winkel. De schadeclaim is fors, maar u heeft niets beschadigd.

In overleg kunnen bovenstaande uitsluitingen vaak wel worden meeverzekerd. Daarom is een goede inventarisatie door een deskundig adviseur voor u van groot belang.


Reacties

John Bezemer

26 januari 2023 om 12.33 uur

Wij adviseren en verkopen zonnepanelen, deze laten we plaatsen en aansluiten door erkende installateurs. maar toch zouden wij graag een goede verzekering hiervoor willen afsluiten met name voor de eventuele aansprakelijkheid mocht er later iets mee gebeuren en schade ontstaan. ik hoor graag van u.

H.jager

6 mei 2022 om 10.01 uur

Ik zoek een verzekering voor mijn bedrijf voor aansprakelijkheid bij installeren

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement