Uitwisselen van data steeds belangrijker in de installatiesector

Geplaatst op 26 april 2024 door Redactie

Digitale communicatie wordt steeds belangrijker in onze sector, ook in het kader van de Wet Kwaliteitsborging. We staan op het punt grote stappen te maken met digitalisering in de hele keten. Via het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) worden duidelijke afspraken gemaakt over hoe – en onder welke voorwaarden - we al die data met elkaar gaan delen, dus van de architect naar de bouwer, naar de installateur. De installateur moet data ook weer uitwisselen, bijvoorbeeld met de kwaliteitsborger of met de netbeheerder na het installeren van zonnepanelen.

Grote installateurs en technisch dienstverleners zijn al behoorlijk ver met data-gedreven werken. Dankzij data kunnen ze slimmer bouwen, installeren, onderhouden en verduurzamen. Op die manier bieden ze een betere dienstverlening naar klanten en kunnen ze personeelsschaarste in de sector verminderen. Een andere groep installateurs zie ik druk bezig hun bedrijfsproces op specifieke onderdelen te automatiseren, denk aan ERP, werkbonnen administratie en boekhoudpakketten. Zo kunnen ze sneller werken. Ook certificeringsverplichtingen zorgen voor druk op bedrijven om processen te digitaliseren, bijvoorbeeld de F-gassen certificering voor warmtepompen en de CO-certificering voor gasketels.

Gelukkig heeft een aantal visionairs in onze branche enkele decennia geleden goed nagedacht over het slimmer inrichten van bedrijfsprocessen voor installateurs. Het toenmalige Uneto-VNI, waar Techniek Nederland uit voorkomt, heeft aan de basis gestaan van de ETIM Standaard. Deze standaard maakt het mogelijk producten te classificeren zodat ze eenvoudig digitaal besteld kunnen worden bij de groothandel. Dankzij standaarden als ETIM en DICO kan je zien welke groothandel welke producten op voorraad heeft, voor welke prijs. Daar doen installateurs nu hun voordeel mee en hebben ze een voordeel op andere sectoren waar dit veel moeilijker is, zoals bijvoorbeeld de bouw.

Softwareleveranciers spelen een belangrijke rol bij digitaliseren. Zij implementeren de standaarden die nodig zijn om digitaal te kunnen werken. De ondernemer is daar natuurlijk niet mee bezig, die wil alleen dat er een functionaliteit wordt geboden. Als installateur hoef je niet te weten hoe dat ‘onder de motorkap’ allemaal geregeld is. Wel is het voor installateurs belangrijk bij de aanschaf van een nieuw softwarepakket te checken of dat pakket werkt met DICO voor de uitwisseling van data en transacties met ketenpartners. En of je ermee kunt zoeken op basis van de ETIM-productclassificatie. Voor installateurs die starten met hun digitaliseringsstrategie hebben we vanuit Techniek Nederland de Digiscan gemaakt. Daarmee kunnen installateurs op een eenvoudige manier beslissen welke functies in hun bedrijfsproces ze willen automatiseren en welke softwareleverancier daar het beste op aansluit.

Steeds meer datagedreven werken vereist nieuwe standaarden en afspraken die in samenhang in de sector worden geïmplementeerd. De bouw- en technieksector werkt met allerlei organisaties, waaronder digiGO en Ketenstandaard Bouw en Techniek, aan een digitale snelweg om informatie op een makkelijke en veilige manier met elkaar te delen. We verzinnen natuurlijk niet zelf hoe dat allemaal moet werken. Dat doen we graag samen met specialisten en ondernemers uit de sector. We kunnen de kennis van installateurs goed gebruiken. Wil jij ook meedenken over hoe we het uitwisselen van data goed regelen voor de installatiebranche? Laat het me weten via een e-mail!