Ga door, leun niet achterover!

Geplaatst op 08 februari 2024 door Redactie

2023 was voor de installatiebranche een geweldig jaar. Menig installateur bereikte in de afgelopen twaalf maanden historische records aan omzet- en winstcijfers. De grote vraag is nu: blijft dit beeld in 2024 ongewijzigd? Vooralsnog zijn de vooruitzichten absoluut positief. Zolang we maar doorgaan, en niet achteroverleunen…

Dat het met de meeste bedrijven uit onze sector meer dan crescendo gaat, is niet uitsluitend onze verdienste, daar moeten we eerlijk in zijn. Het economisch tij - zeker in onze branche - zit sinds corona ook behoorlijk mee. Het lijkt erop dat we de verloren jaren zo snel als mogelijk willen inhalen. Wat daarbij zeker helpt is de voorgenomen energietransitie en het feit dat de overheid - als gevolg daarvan - ons blijft ‘verblijden’ met nieuwe, strengere regelgeving voor bedrijven. Deze gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat de cijfers van ons soort bedrijven ook in de komende jaren erg gunstig zullen zijn.

Van label C naar label A

Kleurt de horizon dan uitsluitend blauw? Nee. Ik zie wel degelijk enkele wolken. Vraag is echter: komen deze straks voor de horizon en worden ze voor iedereen zichtbaar of blijven ze erachter en merkt niemand er wat van. Een van die wolken is de idee dat we na onze krachtinspanning om in 2023 alle kantoorpanden van 100 m2 of groter om te bouwen naar een label C, nu even achterover mogen leunen. Alsof de volgende stap - alle kantoorpanden in 2030 een label A - niet bestaat. Maar om ook deze verplichting te realiseren, moeten we opnieuw alle zeilen bijzetten. En als ik het over ‘we’ heb, dan bedoel ik: de overheid, de installatiebranche en het bedrijfsleven. Zo moet de overheid ervoor zorgen dat haar doelstellingen realistisch - en dus haalbaar - zijn. Als ‘targets’ dat niet zijn, demotiveert dit de betrokkenen en is de kans op succes minimaal. Mijn advies: houd vast aan 2030, maar creëer als kabinet wel de juiste randvoorwaarden en wees bij tegenslag, flexibel.

Tijd zat!

Als ik kijk naar de branche, dan mis ik bij een aantal bedrijven de urgentie. ‘We hebben tijd zat’, hoor ik vooral om mij heen. Maar, is dat zo? Over 6 jaar is het al 2030. Volgens mij is er juist geen tijd te verliezen: ga aan de slag en pak door! Na twee, drie goede jaren hebben de meeste bedrijven weer vet op de botten en is er weer ruimte om te investeren. Pak die kans, profiteer maximaal van deze (veranderde) omstandigheden. Zoals bijvoorbeeld ook op de arbeidsmarkt. Was het tot 1,2 jaar geleden lastig - zo niet onmogelijk - om aan goed personeel te komen, nu merk ik dat het makkelijker wordt nieuwe medewerkers aan je te binden. De afvlakkende economische groei is daar debet aan en biedt onze branche vooral kansen. Maar ook nu geldt: pak ze, leun niet achterover.


Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement