Het nieuwe ontwerpen: makkelijker dan u denkt!

Geplaatst op 16 november 2023 door Redactie

We hebben in Nederland steeds meer last van netcongestie. En omdat de vraag naar elektriciteit de komende jaren naar verwachting groter blijft dan het aanbod op het net, worden bedrijven en consumenten hierdoor min of meer gedwongen minder energie af te nemen. Is dat lastig? Nee, je moet echter wel op een andere manier gaan denken…en vooral; gaan ontwerpen.

Het is inmiddels genoegzaam bekend dat het vaderlandse elektriciteitsnet nog steeds ingericht is op de productie en afname van vroeger, van toen we nog nauwelijks gebruik maakten van duurzame energiebronnen. Nu we dat wel intensief doen, is er sprake van flinke congestie op het elektriciteitsnet: er is onvoldoende transportcapaciteit voor de vraag en aanbod van elektriciteit. Met alle gevolgen van dien. Nieuwe bedrijven krijgen geen aansluiting op het stroomnet en bestaande bedrijven kunnen niet verduurzamen door te elektrificeren, terwijl ze wel verplicht zijn hun CO2-uitstoot te reduceren. Een ander nadeel van netcongestie is dat de energieprijs onnodig hoog blijft.

Ontwerpen op extremen…?

Hoewel de roep om verruiming van deze capaciteit groot is, zien de netleveranciers op korte termijn weinig mogelijkheden voor een structurele oplossing. Dus wat dan, wat doen we als de techniek even geen soelaas biedt? Dan passen we ons gedrag aan. En dat is in deze situatie makkelijker dan we denken. Zo staan de meeste installaties namelijk afgesteld - en worden ze ontworpen - op dat ene moment van maximale belasting, voor die ene dag per jaar dat het bijvoorbeeld –10 ̊overdag is. Zodat zelfs in dit soort extreme weersomstandigheden toch sprake is van ‘optimaal comfort’! Dat klinkt ideaal, maar is het dat ook? Vinden we dit slim en efficiënt en past dit ook in ons streven naar energiereductie? En nog belangrijker; is dit de oplossing voor onze netcongestie??

… of op gemiddeldes?

Als je installaties ontwerpt op incidentele, extreme condities, dan zijn ze in heel veel situaties in feite te groot voor de ruimtes die ze moeten verwarmen, ook door de toegenomen interne warmtelast in de afgelopen decennia. Dit leidt onherroepelijk tot verspilling en ineffciency. Ook leidt dit tot een onnodig hoog prijskaartje in de aanschaf van de installatie en tot nodeloos meer druk op het elektriciteitsnet. Veel slimmer is het om installaties te ontwerpen op gemiddeldes, of nog scherper gezegd: op de modus: op de meest voorkomende dagtemperaturen. Zodat de incidentele vraag naar extra elektriciteit afneemt en de huidige capaciteit van het net voldoende blijkt te zijn om Nederland verder te verduurzamen en om onze (nieuwe)ondernemers de kans te geven hun bedrijf succesvol uit te bouwen.
Maar… hoor ik u denken: wat doen we dan als het een keer ijskoud is? Wat dacht u van een trui aantrekken? Of een extra sjaal omdoen!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement