Over vleermuizen en Zandvoort

Geplaatst op 24 oktober 2023 door Redactie

Wat hebben we toch een fantastisch land. Van oudsher houden we rekening met elkaar en proberen we onze tegenstellingen te overbruggen. En vaak slagen we erin, zelfs als om vleermuizen gaat of de GP in Zandvoort.

Misschien heeft u deze krantenkop begin augustus gemist: ‘Beter checken op vleermuizen’. Het gaat hier om een uitspraak van de Raad van State in een zaak tussen een Brabants isolatiebedrijf en de provincie Utrecht. De RvS vindt dat bedrijven die spouwmuren willen isoleren, eerst onderzoek moeten doen naar de aanwezigheid van vleermuizen. Alleen met een camera tussen de muren kijken, is niet voldoende. Er moet een QuickScan komen, om vast te stellen of er sprake is van open voegen in de muren of een spleet in de dakgoot, waardoor die vleermuizen naar binnen kunnen. Als dat het geval is, is (duur)vervolgonderzoek nodig. Het isolatiebedrijf moet zich volgens de Raad van State namelijk houden aan de ‘zorgplicht voor vleermuizen’.

Beschermde diersoorten

Kort hiervoor las ik in een verhaal over een aannemer die in zak en as zat, omdat zijn project was vastgelopen. De reden? Er zou wel eens een vleermuis op zijn bouwterrein kunnen zitten. Op basis van dit vermoeden, kreeg hij van de lokale Omgevingsdienst geen ontheffing voor beschermde diersoorten en moest hij eerst een tijdrovend ecologisch onderzoek uitvoeren. Door deze beslissing duurde de realisatie uiteindelijk ruim twee maanden langer en stegen de bouwkosten met zo’n 500.000,- euro.

Juiste perspectief

Iedereen heeft recht op een goed en zorgeloos leven, ook een vleermuis. Maar als we op deze manier in Nederland doorgaan met isoleren en bouwen, leidt dit tot extreem hoge kosten en tot enorme vertragingen in de oplevertijd van woningen en kantoren. En dat is, gelet op de huidige woningnood en op de torenhoge ambities op het gebied van energietransitie, niet wat we willen. Daarom, laten we vooral realistisch en rationeel blijven, en vanuit het juiste perspectief de juiste afwegingen maken.

Zoals we dat elk jaar ook weer doen bij de Grand Prix van Nederland; een evenement dat van oudsher voor-, en tegenstanders kent: de autoliefhebber vs. de milieuactivist. Toen eenmaal duidelijk werd dat de Formule 1 terug zou keren naar Zandvoort, lag het circuit onder een vergrootglas en moesten er diverse ingrijpende verbouwingen plaatsvinden om de stikstofuitstoot te reduceren en meerdere milieuclubs en natuurorganisaties tevreden te stellen. Maar de GP ging wel door en Nederland was getuige van een geweldig georganiseerd sportevenement. Vele honderdduizenden landgenoten hadden de dag van hun leven.

Genoten

Ook ik geniet elk jaar opnieuw. Van Max, maar ook van bijvoorbeeld het mobiliteitsplan; van hoe de organisatie erin slaagt om honderdduizenden fans met de trein en de fiets te laten komen, zodat iedereen op tijd aanwezig is en de uitstoot beheersbaar blijft. Het kan dus wel, samen. Het kan dus wel, compromissen sluiten en tegenstellingen overbruggen. Laten we dat ook doen met onze vleermuizen. Laten we de zorgplicht voor hen serieus nemen, maar laten we die voor ons ook niet vergeten!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement