CO2-budget op in 2029? Niet als we de krachten bundelen!

Geplaatst op 04 oktober 2023 door Redactie

In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat we de opwarming van de aarde moeten beperken tussen de 1,5 en 2,0 graden. Dit met als streven om in 2050 zo dicht mogelijk bij de 1,5 graden te eindigen. De hoeveelheid CO2 die nog uitgestoten kan worden tot 2050 om deze doelstelling te behalen is het CO2-budget. Vele wetenschappers hebben dit middels met verschillende modellen berekend.

Uiteraard zijn wij als Nederlanders vooruitstrevend en willen wij op 1,5 graad uitkomen. Dit komt voor Nederland neer op een CO2-budget van 1.323 Mt de komende 29 jaar. Omgerekend is dat 45 Mt per jaar. De jaarlijkse uitstoot is nu 184 Mt… Als we zo doorgaan is het CO2-budget op in 2029! Dus het is tijd voor actie! De hoeveelheid uitstoot van CO2 moet per vandaag drastisch naar beneden.

Waar begin jij?

Weet jij wat de CO2-uitstoot van je bedrijf is? Alleen dan kan je stappen maken om je CO2-uitstoot te verminderen. Dit is niet alleen goed om kosten te besparen maar hierdoor bereid je je ook voor op toekomstige wet- en regelgeving. We weten allemaal dat we iets moeten doen, alleen wanneer én hoe begin jij? Om berekeningen te maken, kan je gebruik maken van de CO2-prestatieladder of een van de andere beschikbare tools. De tools tonen aan wat in jouw bedrijf de grootste veroorzakers zijn van de CO2-uitstoot. Hoeveel je kan besparen, is afhankelijk van hoeveel maatregelen je al hebt genomen om te verduurzamen.

Hoe kun je CO2-uitstoot verminderen?

Je kan als bedrijf op diverse manieren de CO2-uitstoot verminderen. Een aantal voorbeelden zijn:

1. Minder energie verbruiken

Kleine aanpassingen in je energieverbruik kunnen veel opleveren en kosten weinig. Voorkom ‘sluipverbruik’ door apparaten of lampen die onnodig aanstaan, uit te zetten. Of maak gebruik van sensoren waardoor lampen vanzelf aan- en uitgaan. Print energiezuinig en isoleer leidingen. Hiermee voorkom je dat je warmte of koelte verliest.

2. Duurzaam inkopen

Verminder je CO2-uitstoot door een duurzaam inkoopproces. Bijvoorbeeld door lokaal of regionaal in te kopen. Koop producten met een keurmerk of maak gebruik van grootverpakkingen. Check ook bij leveranciers wat hun footprint is. Uiteindelijk willen we allemaal zeggen dat we maatschappelijk verantwoord inkopen.

3. Duurzaam/groen transport

Verlaag je CO2-uitstoot door elektrisch te rijden. Vaak wordt ingezet op duurzame biobrandstoffen zoals bioLNG. Hiermee kunnen we onze doelen nog niet halen. Het is ook nodig om minder kilometers te rijden. Maak afspraken met je ketenpartners over groene logistiek. Is het echt nodig om twee keer per week met een halfvolle vrachtwagen naar de klant te rijden, of is het mogelijk om een keer per week te rijden met een volle vrachtwagen? Check ook je ritplanning. Plannen we de effectiefste route voor onze chauffeurs? Of valt hier nog winst te behalen?

4. Bewust omgaan met grondstoffen

Bieden wij onze klanten de juiste oplossing, of gaat iedereen voor de laagste prijs? Kies voor producten en materialen die langer meegaan, makkelijk te repareren of te recyclen zijn. Bespaar op afval. Is al die plastic om producten nodig?

Wees bewust van alles wat je doet en denk goed na waarom je wat doet. Verbeter de wereld begin bij jezelf. En als we onze krachten bundelen dan kunnen we in 2050 op de 1,5 graad uitkomen. Daarvoor moeten we wel nu stappen ondernemen, want anders is het CO2-budget al op in 2029.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement