Hollen of stilstaan

Geplaatst op 25 september 2023 door Redactie

Wat is dat toch met de bouw en installatie? Iedere keer gebeurt het weer. Na een periode waarin de orderboeken uitpuilen, de mensen niet aan te slepen zijn, de prijzen over de kop gaan, volgt steeds een soort noodstop. Rente omhoog, rem er op!

En elke keer laten velen zich erdoor verrassen. Zeker de periode van minimale en zelfs negatieve rente heeft ongekend lang geduurd. Maar vooral het gebrek aan ‘actieve herinnering’ werkt zo aanstekelijk dat het pandemisch wordt. En het hollen jaagt ons op, maakt ons high. De adrenaline vernauwt de blik bij ondernemers. Opeens overal en nergens warmtepompen installeren, zonnepaneelsystemen, auto-oplaadpunten, als een dolle. Uitbreiden maar ons bedrijf.

We wisten wel dat we het dak moesten repareren bij mooi weer, maar ja, we waren te druk met een nieuw stuk aan te bouwen, nog maar even zonder, of met een provisorisch dak, een lening van de bank, gratis geld. Muren zonder dak, het is inderdaad een aardige metafoor voor geld dat je zomaar krijgt van de bank of een hedge fund; van familie of investeerders met hoge verwachtingen. Het is de paraplu voor droog weer, die je moet inleveren zodra het gaat regenen.

Nee hoor, we gaan extra rendement, winst, maken, de prijzen verhogen, meer werk aannemen, personeelskosten inperken. Nog wat harder hollen? Heb je dan nog het stuur in handen? Houd je als mens je eigen levenstempo, levensstijl en dat van je collega’s nog onder controle? Let wel, een bedrijf is geen mens. Een bedrijf kent geen gevoelens, komt je nooit te hulp, blijft je nooit trouw, geeft je nooit een vrije dag. Het zijn altijd mensen, die dat doen. Tenzij ze gaan denken dat ze dat niet mogen van hun bedrijf.

Gek genoeg noemen we bedrijven, instellingen, wettelijke rechtspersonen. Maar het zijn natuurlijk geen levende wezens. Niet geheel ten onrechte worden steeds meer elementen van de natuur rechtspersoonlijkheid verleend: de zee, een bos, een rivier. Maar een bedrijf?
Een bedrijf is letterlijk een activiteit, bedrijvigheid. Het is een activiteit van mensen, vormgegeven als hulpmiddel om bepaalde activiteiten te onderscheiden van andere en om te kunnen handelen, ook zo’n activiteit van mensen.

Het valt me op dat vooral jonge mensen, maar niet alleen zij, een beetje zat zijn van het hollen en stilstaan. En vooral zat zijn van de dwang die onze instituties ons opleggen, de bedrijven, de banken, de overheden.
Nee, je hoeft niet meteen een autonome te worden. Een beetje relativeren van waar je mee bezig bent helpt al een heleboel. Neem een extra vakantie of desnoods een weekendje Tuinesië of Ganiemeer. Hoewel, een trektocht Rundumhause is misschien nog beter, niet hollen en niet stilstaan. Wie weet kom je mensen tegen.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement