Dynamische stroomprijzen

Geplaatst op 18 september 2023 door Redactie

Wie wil bij mij gratis zijn elektrische auto komen opladen? Het is een vraag die je tegenwoordig zo maar tegen kan komen. Geld verdienen door veel stroom te gebruiken. Het komt steeds vaker voor.

Tot een paar jaar geleden was dit nog niet denkbaar en waren ‘dynamische’ energiecontracten nog onbekend. Bij zo een contract varieert de stroomprijs van uur tot uur. De prijzen worden een dag van te voren vastgesteld op basis van het te verwachten stroomgebruik en, steeds belangrijker, de weersverwachting!

Immers, een steeds groter deel van onze elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen of windmolens. En dat geldt ook voor de landen om ons heen. Over de eerste helft van dit jaar werd bijna de helft van de Nederlandse stroom opgewekt met hernieuwbare bronnen als zon en wind. Voor de volledigheid, biomassa ( bijvoorbeeld houtpellets) wordt ook bij duurzame energie gerekend en nam over de genoemde periode circa 5% voor zijn rekening.

Maar het leeuwendeel komt dus van zon en wind. Vandaar dat een nauwkeurige weersverwachting goud waard is. Immers, daarmee kun je inschatten hoeveel duurzame stroom er de volgende dag kan worden opgewekt. Steeds vaker komt het voor, dat het aanbod aan duurzame elektriciteit even groot of zelfs groter is dan de verwachtte vraag. Als er meer aanbod is dan vraag, heeft dat uiteraard grote gevolgen voor de prijs. Dat is een economische wetmatigheid. In situaties met een verwacht overschot aan stroom, keldert de prijs. Soms tot ver onder nul.

Op de eerste zondag van juli dit jaar was er veel zon en waaide het ook stevig in een aanzienlijk deel van Noordwest Europa. Daags daarvoor waren de prijzen berekend. Op maar liefst 15 uren achtereen zou de stroom in Nederland een negatieve prijs hebben. Rond het middaguur daalden de prijzen zelfs enkele uren tot circa 50 cent per kilowattuur onder nul! Dat was een nieuw record. Een unieke situatie die steeds minder uniek dreigt te worden.

Als je met een laadpaal 11 kilowatt per uur kunt laden, kun je in 4 uur tijd de accu van de elektrische auto redelijk hebben gevuld en tot wel 20 euro toe krijgen. Daags ervoor waren de prijzen ook al dik negatief, dus mensen met een dynamisch contract en een laadpaal hadden hun auto vast al redelijk gevuld. En dan komt de vraag ‘wie wil er bij mij gratis komen laden’ om de hoek kijken.

Tot zover is het misschien allemaal nog leuk. Maar er is helaas een schaduwkant. Om te beginnen moet je bij negatieve prijzen betalen voor de opwek van je zonnepanelen. Met als gevolg dat men de panelen op het moment dat ze het meest opwekken, dan maar uitzet. Want anders kost het je geld.

Verder was de prijs bepaald aan de hand van de weersverwachting. Als die niet uitkomt, heeft dat gevolgen. De prijs is vastgesteld, dus mensen gaan bij negatieve prijzen massaal meer afnemen. Maar als het bewolkt blijft of de wind valt tegen, wordt er in werkelijkheid veel minder opgewekt. Terwijl de vraag juist groter is. Dit vergroot de onbalans op het net. Andersom, meer zon en wind dan verwacht, heeft een vergelijkbaar effect.

Energiespecialisten voorzien dat deze situatie met sterk wisselende en soms dik negatieve prijzen minstens tot 2030 aanhoudt en waarschijnlijk verder toeneemt. De sleutel ligt bij grootschalige en betaalbare opslagsystemen van elektriciteit. In de vorm van batterijen, groene waterstof en in de toekomst vast ook nog andere methoden die we nu nog amper kennen. Uitdagingen in overvloed dus!


Reacties

Niek Barkmeijer

21 september 2023 om 09.39 uur

Batterijen en waterstof zijn de toekomst. Dat vergt investeringen. Het lijkt me onvermijdbaar dat er een soort van "oorlogsministerie van energietransitie" moet komen die snel grote stappen op dit gebied mogelijk gaat maken. Ook de veel te ver doorgeschoten liberalisering van de energiemarkt helpt niet echt. Iedereen is het wiel aan het uitvinden en het blijven commerciƫle bedrijven met aandeelhouders die geld willen zien. Dat bijt elkaar vaak. Doorpakken nu om goed voorbereid te zijn op de toekomst is het devies.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement