Generatiekloof? Benut ‘m!

Geplaatst op 31 augustus 2023 door Redactie

Generaties komen en gaan. En elke generatie is weer anders: heeft andere ideeën, andere gebruiken en andere behoeften. Toch vinden we dat nieuwe generaties zich moeten aanpassen aan onze traditionele werkvormen en werkafspraken. Is andersom niet veel verstandiger, dat we onze bedrijven geschikt gaan maken voor onze nieuwe generatie medewerkers? Het gaat toch om de output, niet om de input!

Als ik collega-leidinggevenden hoor klagen, gaat het vaak over dezelfde dingen. Naast hun zorgen die ze hebben over de business, over een tekort aan personeel en over gestegen materiaalkosten, hebben ze vaak ook moeite met jonge medewerkers, of beter gezegd: met hun gebrek aan arbeidsmoraal. ‘Wij deden vroeger gewoon wat onze baas zei. Als we een paar uur moesten overwerken, deden we dat, zonder te zeuren. Als je tegenwoordig vraagt of ze die klus even willen afmaken, zeggen ze doodleuk dat hun werkdag erop zit en dat ze later in de middag een leuke date hebben”.

3 generaties

Het is om gek van te worden, aldus die collega’s, die zelf vaak tussen de vijftig en zestig jaar oud zijn en in een volstrekt andere tijd zijn opgegroeid. Een tijd die zijn oorsprong kende in de naweeën van de industriële revolutie, waarin iedereen die een baan had, blij was. Waarom? Omdat er geen andere opties waren en dit de enige manier was om te (over)leven. De generatie die daarna kwam – die van de huidige vijftigers en zestigers - zijn ‘groot’ geworden met het idee dat je geld verdient en carrière maakt om een beter leven voor jezelf te creëren. Bij hen draait het niet om overleven, maar om een betere levensstandaard.

En dan is er de huidige generatie, de jongeren die nu toetreden tot de arbeidsmarkt. Zij groeien op in de digitale revolutie, waarin alles vrij beschikbaar en toegankelijk is en het aanbod aan opties ontelbaar is. Het gaat hen niet om een vaste baan, om vaste werktijden, of te overleven; wat voor hen telt is de kwaliteit van leven. Daarbij kijken zij verder dan hun arbeidzame neus lang is. Voor hen is werken belangrijk, maar vergelijkbaar relevant aan vakantie, vrienden en persoonlijke ontwikkeling.

Output

Om deze groep aan je bedrijf te binden en aan je arbeidsmoraal, is meer nodig dan een goede beloning. En dat begint bij je te realiseren dat deze generatie anders is. Ze stellen andere prioriteiten, zijn breder georiënteerd, zijn sociaal vaardiger en zijn meestal ook creatiever en minder voorspelbaar. Maar zijn ze daardoor minder productief? En minder waardevol voor de organisatie? Nee, absoluut niet! Maar wat deze generatie wilt - en dus terecht vanzelf afdwingt - is een organisatie die zich aan hen aanpast, die oog heeft voor hun persoonlijke identiteit en ontwikkeling, en die veel meer gericht is op output, dan op het nakomen van traditionele afspraken en gebruiken. Want wees eerlijk, wat is nou belangrijker: dat uw medewerkers presteren of dat ze ‘aanwezig’ zijn?

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement