De juiste poppetjes op de juiste plaats!

Geplaatst op 14 augustus 2023 door Redactie

In mijn vorige column had ik het over het belang van teams. Ik beweerde toen dat samenwerking binnen teams een bedrijf doorgaans meer oplevert dan een (uitzonderlijke)prestatie van een enkele medewerker. En dat daarom het wegkapen van individuele medewerkers door collega-bedrijven, weinig zinvol was. Afgemeten aan de vele instemmende reacties die ik hierop kreeg, deelde u deze mening. Daarom mijn vervolg: en nu de juiste poppetjes op de juiste plaats!

Hoe een team functioneert is in de praktijk niet alleen afhankelijk van hoe gezamenlijke doelen zijn geformuleerd, of hoe leiderschap is geregeld of van de mate van collegialiteit. Minstens zo cruciaal zijn zaken als respect en rolverdeling. Het eerste heeft vooral te maken met onze snel veranderende samenleving, waarin meerdere culturen bij elkaar komen en het met elkaar samen moeten zien te organiseren. Met het tweede bedoel ik het herkennen van unieke kwaliteiten en eigenschappen van individuen en het vermogen om deze op de juiste plaats in een team tot volle wasdom laten komen. Vooral dit laatste is erg belangrijk.

Voetbal

Analoog aan de voetballerij heb je ook in elke organisatie aanvallers, middenvelders en verdedigers. Je herkent het eerste type aan hun constante zucht naar scoren en winnen. Middenvelders daarentegen zijn vaak verbinders; netwerkers die oog hebben voor de bal, maar ook voor waar hun medespelers zijn. En verdedigers? Die zijn loyaal, ondersteunend en zorgzaam. Geef ze een taak en ze voeren het uit. En dan heb je nog de keepers: de medewerkers die taakgericht en nauwkeurig de ‘0’ houden, oftewel de data verzorgen en het systeem in tact houden.

DISC

Een aantal van u herkent in bovenstaande voorbeelden ongetwijfeld de DISC-kleuren: rood, geel, groen en blauw. Het maakt mij niet uit welk hulpmiddel u in dit verband gebruikt, feit blijft dat elke medewerker een andere kwaliteit herbergt en dat het verstandig is deze inzichtelijk te maken, zodat je bij de samenstelling van een team zowel aanvallers als middenvelders, als verdedigers en een keeper hebt. Want wat gebeurt er in een team met louter ‘rode’ aanvallers? Daar vallen tegendoelpunten, zeker! Maar wat gebeurt er als je overwegend ‘groene’ verdedigers hebt? Dan wordt er niet of nauwelijks gescoord!

Optelsom

Bovenstaande klinkt logisch. Toch ken ik nauwelijks collega-bedrijven die op deze wijze hun teams samenstellen. Zeker in onze no-nonsense branche is dat aantal - denk ik - te verwaarlozen. Kijk ik naar ons bedrijf, dan moet ik u eerlijk bekennen dat wij deze methodiek ook pas sinds een aantal jaren toepassen. Maar we doen het nu wel consequent en grondig, waarbij we al bij de eerste stappen van de nieuwe medewerker in ons bedrijf, dit soort analyses maken. Op deze manier voorkomen we dat teams niet in balans en niet optimaal uitgerust zijn om de beste prestaties te leveren. En … we zorgen er bovendien voor dat zowel de individuele medewerker als het team maximaal plezier heeft!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement