Overal laden

Geplaatst op 12 juli 2023 door Redactie

Elektrische auto’s. We kunnen (en willen) er niet meer om heen. Je ziet ze steeds vaker, en het lijkt ook wel of je maandelijks nieuwe modellen kunt spotten op de weg. De ingezette groei van het aandeel elektrisch blijft de komende tijd onverminderd doorgaan. En niet alleen in Nederland. Ook in de landen om ons heen is de opmars van EV’s definitief begonnen. Gaat het in Europa al behoorlijk hard, in China gaat het nog harder.

Onlangs werd de megagrote autobeurs in Shanghai gedomineerd door elektrische voertuigen, overwegend van Chinese makelij. Merken waar wij nog nooit van hebben gehoord timmeren daar hard aan de weg. Schaalvergroting, dalende prijzen, innovaties en verbeteringen. Het klassieke recept voor ‘disruptive technology’.

Vergelijk het met de niet te stuiten opmars van digitale fotografie enkele decennia geleden. Wat aarzelend begon met de bekende vooroordelen van ‘dat kan nooit wat worden, te duur, slechte kwaliteit, onhandig’ evolueerde in no time in superieure technologie met steeds lagere prijzen. Het grote merk Kodak speelde te traag in op deze nieuwe technologie en had het nakijken. Nu nog spreken we van het spreekwoordelijke kodakmomentje als een nieuwe innovatie razendsnel oudere techniek gaat domineren.
De toekomst is dus elektrisch. Niet alleen voor mobiliteit trouwens. Maar de transitie naar elektrisch vervoer vergt ook een bijpassende infrastructuur. Al heeft Nederland momenteel de hoogste laadpalendichtheid ter wereld, het is niet genoeg. Bovendien is betere informatie over beschikbaarheid en stroomprijzen van laadpalen wenselijk. Daar komt bij, dat toegang tot laadpalen met laadpassen nog niet altijd vlekkeloos verloopt, zeker wanneer we in het buitenland willen laden bij een publieke lader.

In de snel groeiende markt van laders verschijnen soms ook verrassende startups. Zo timmert het nog kleine Uze in België hard aan de weg met mobiele zeer snelle laders. De kracht zit hem in de eenvoud. De slogan ‘elke parkeerplaats in Brussel en Antwerpen is een (snelle!) laadplek’ maken ze waar met elektrische bakfietsen. Het klinkt bijna als een grap maar het werkt wel.

De bakfiets vervoert een krachtige batterij die op een centraal gelegen station snel kan worden geladen. Met een app kan de batterij op wielen worden besteld voor de plaats waar jij op dat moment je auto parkeert. Terwijl jij een vergadering ingaat of even wat gaat eten, komt de bakfiets een uurtje naast jouw auto staan. In dat uur kan zo’n 250 kilometer aan rijbereik worden bijgeladen. Op dit moment werkt Uze alleen met een netwerk van deelauto’s, maar reken maar dat een opschaling naar particuliere wagens in het verschiet ligt. En dat vergelijkbare initiatieven wellicht ook in Nederland verschijnen.

Om me heen hoor ik trouwens nog (te) vaak allerlei twijfels en vooroordelen over elektrische auto’s. Kun je er wel zorgeloos grotere afstanden mee rijden, kun je ermee op vakantie, is het eigenlijk wel duurzaam, zijn batterijen niet heel slecht voor het milieu… Batterijen worden steeds beter, kunnen al goed tot zeer goed worden gerecycled, gaan lang mee en kunnen worden geproduceerd zonder kobalt (de winning gaat soms samen met ernstige vormen van kinderarbeid in Afrikaanse landen). De toekomstige batterijen zijn op alle punten nog veel beter. Met de huidige energiemix (een elektrische auto rijdt in het algemeen nog voor een aanzienlijk deel op grijze stroom) is een gemiddelde EV al na zo’n 30.000 km rijcomfort schoner dan een vergelijkbare klasse die op fossiele brandstof rijdt. Dus hoe sneller de overstap zich voltrekt, des te beter het is. Tenzij de verandering naar elektrisch samen gaat met steeds grotere modellen (SUV’s), want dan kan het milieuvoordeel van rijden op stroom flink worden tegengewerkt.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement