Stop met ‘erg druk zijn’!

Geplaatst op 26 juni 2023 door Redactie

Wie je ook in je werkomgeving spreekt, iedereen is tegenwoordig druk, hartstikke druk. Wat mij daarbij opvalt is dat niemand dit meer vervelend lijkt te vinden. Sterker nog, de meeste klanten en vakgenoten zeggen het zelfs met een zekere mate van trots, alsof ‘druk zijn’ synoniem is aan succesvol. Maar…dat is niet zo!

Als ik deze column verzin, is het begin mei, middenin de ‘mei vakantie’. Zoals ieder jaar, ben ik ook nu weer twee weken vrij. Vandaag bevind ik mij in een trampolinepark in Nieuwegein, vanzelfsprekend in het gezelschap van mijn kinderen. Als ik naar hen kijk, zie ik hoe ze er lustig op los ‘jumpen’. Ik geniet daar intens van, zoals ik ook blij word van het gevoel even ‘vrij te zijn’ van werk, kantoor, en dus van afspraken en verantwoordelijkheden. Niet dat ik daar een hekel aan heb, integendeel. Maar er is meer dan uitsluitend werken, toch? Ik stel u deze vraag expliciet, omdat ik steeds meer de indruk krijg dat we elkaar aan het afrekenen zijn op hoe druk we zijn, in plaats van te kijken naar onze prestaties en onze resultaten. Het enige wat tegenwoordig telt zijn tjokvolle agenda’s, tientallen calls op een dag en ’s avonds nog even de laptop ‘openklappen’. Pas als je werkweken maakt van 50, 60 uur ben je stoer en …succesvol.

Wat een onzin. Als je zoveel uren maakt, ben je vooral weinig slim, want wie werkt er nou meer uren als je er maar voor 40 betaald krijgt? Bovendien zegt deze stoerdoenerij mij eerder iets over hoe inefficiënt je waarschijnlijk werkt of over je onvermogen om te delegeren. Misschien vind je dat uitsluitend jij bepaalde taken voor je rekening moet nemen, omdat je onvoldoende vertrouwen hebt in de kennis en ervaring van je collega’s of medewerkers.

Kortom, ‘druk zijn’ is allesbehalve iets om trots op te zijn en stoer over te doen. Het leidt tot stress, spanning en - niet in de laatste plaats - tot mindere prestaties. Medewerkers die zeggen druk te zijn, hebben daarnaast vooral moeite om creatief te zijn en om buiten de gebaande paden te denken. Laat nou juist dit aspect in onze maatschappij steeds belangrijker worden!

Toegegeven, ook ik ben druk. Maar meer dan 40 werkuren maak ik niet in de week. Ook omdat ik het allesbehalve stoer vind om het druk te hebben. Als ik al wil pochen, dan vind ik de gedachte dat mijn collega’s en ik er al jaren in slagen om ons bedrijf te laten groeien zonder overbezette agenda’s, een veel betere. Laten we ophouden met druk zijn of doen alsof we het druk hebben; het wordt tijd om ‘om te denken’. Op zoek naar een passend slot, kwam ik op hun website deze tegen: ‘je moet je druk maken als je tijd hebt, dan heb je tijd als je het druk hebt’. Veel plezier met al die vrije uren!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement