Zitten we in het oog van de orkaan?

Geplaatst op 21 juni 2023 door Redactie

‘De verwachte crisis komt niet meer’. Ondanks een lichte krimp van de economie in het 1e kwartaal van dit jaar, blijft de aangekondigde recessie van de Nederlandse economie nu uit. Aldus de Nederlandsche Bank, vorige maand. Als u op basis van dit bericht van plan bent rustig een dutje te gaan doen, waarschuw ik u: wel eens van het oog van de orkaan gehoord? Daar zitten we nu namelijk middenin!

Tijdens corona leefden we in een uiterst onzekere tijd, maar een ding wisten we zeker: het virus zou een forse economische crisis veroorzaken. En toen de Russen Oekraïne binnenvielen, waren we het over een punt snel eens: de wereld zou in een diepe recessie terechtkomen. En toen de gaskranen werden dichtgedraaid en de gasprijzen als gevolg bleven stijgen, stond een ding vast: deze gasprijzen zouden tienduizenden Nederlanders de financiële kop kosten.

Wasdom

Alle bovengenoemde - verwachte - crises zijn niet of nauwelijks tot volle wasdom gekomen. Zeker, Corona heeft bij duizenden Nederlanders er flink ingehakt, maar als economische crisis zijn de gevolgen beperkt gebleven tot een kleine oprisping. Datzelfde geldt voor de oorlog in Oekraïne. Ondanks alle verschrikkingen en ellende dáár, zijn wij niet in een diepe recessie geraakt. En de gasprijs? Die zit na amper 1,5 jaar alweer onder het niveau van voor de oorlog!

Windstilte

Is dit alles het gevolg van snel en adequaat handelen van de overheid of zijn onze voorspellingen misschien iets te onheilspellend en voorbarig geweest? Ik denk vooral het laatste. In onze moderne informatiemaatschappij leven we op emotie en dus van hypes. Daarom creëren we ze, elke dag opnieuw. Ook al zijn ze er niet. Is dat erg? Nee, tenzij we hierdoor de echte crisis niet of nauwelijks meer herkennen. Zoals nu.

De bovengeschetste crises - en hun gevolgen - zijn namelijk nog niet verdwenen. En in samenhang met een aantal (nieuwe) ontwikkelingen, kan de windstilte van nu makkelijk uitgroeien tot een flinke orkaan, straks. Over welke ontwikkelingen ik het heb? Over de stijgende grondstofprijzen van staal, ijzer en koper, over de personeelskrapte die hier nog groter gaat worden als Oost-Europeanen er straks voor kiezen de wederopbouw van Oekraïne met EU-geld vorm te gaan geven. Hoe gaan wij in zo’n situatie de energietransitie realiseren en 1 miljoen nieuwe huizen bouwen?

Mediastilte

Ik ben geen pessimist. Integendeel. Maar al deze ontwikkelingen baren mij wel zorgen. Zoals ik ook de mediastilte hierover bedenkelijk vind. Want als we ons daadwerkelijk in ‘het oog’ bevinden, dan is dit de tijd om in actie te komen, om keuzes en afspraken met elkaar te maken. Samen kunnen we genoeg tegenwicht bieden, zelfs tegen een orkaan. Eens?


Reacties

sidney

22 juni 2023 om 07.49 uur

Zeker mee eens, echter onze overheid gaat liever achteraf de boel oplossen, daar scoren ze beter mee of proberen die illusie te wekken. Als ze al iets oplossen uiteindelijk betaald de burger voor dit gestuntel. Binnen de techniek zijn we nog altijd ondergewaardeerd en wordt het ook niet interessant gemaakt door "onze" overheid om in deze sector te gaan werken. Goed opgeleide en gemotiveerde mensen worden schaars. Jammer. Uiteindelijk betalen we allemaal de prijs hiervoor.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement