Wat wilt u: een medewerker of een team?

Geplaatst op 12 juni 2023 door Redactie

In een overspannen arbeidsmarkt, zoals we die nu al een tijdje kennen, maken we af en toe vreemde bokkensprongen. Zo kapen honderden technische bedrijven voor veel geld medewerkers weg bij hun concurrenten, in de veronderstelling dat de onderneming - of het team - dan beter presteert. Maar analoog aan de sportwereld, of de voetballerij, zie je dat deze werkwijze allesbehalve optimaal functioneert. Vaak presteert een team niet beter als er een met sterallures in rondloopt. Sterker nog, meestal wint het team dat als team opereert.

Zo ook in het bedrijfsleven. Vanuit de gedachte 1 + 1= 3, is het verstandiger geld te investeren in het creëren van een succesvol team, dan in het wegkapen van een enkele topper. Waarom? Omdat een succesvol team meer oplevert: zowel in omzet, als in collegiaal werkplezier. En omdat je op deze manier langer je teams - en dus je medewerkers - aan je bindt. Ook al verschijnen er op een gegeven moment kapers op de kust….

Optelsom

Een succesvol team herken je door een aantal factoren. Zo voelt iedereen zich veilig en gewaardeerd en wordt er open en direct gecommuniceerd. Daarnaast weet iedereen wat het gezamenlijke doel is, maar weten ze ook welke inbreng van hem of haar individueel wordt verwacht. Meest opvallende eigenschap van een succesvol team is dat ze elkaar beter ondersteunen, dat ze meer plezier hebben en dat ze langer dan gemiddeld loyaal blijven aan het team.
Dit laatste maakt een team dus meer dan een optelsom van een willekeurige hoeveelheid medewerkers. Hoevaak dacht ik niet een goed team te hebben, maar bleven de teamprestaties ondermaats, omdat de karakters botsten, de gezamenlijke doelen niet duidelijk waren geformuleerd of de juiste motivatie ontbrak? Een team zijn, is nog niet hetzelfde als ‘als team’ presteren. Om dat laatste voor elkaar te krijgen is het slim de medewerkers vooral de voordelen van een succesvol team, te laten ervaren. Hoe is het om ondersteuning en waardering te krijgen, hoe voelt het om een collega te hebben die niet je concurrent is, maar je vriend en hoe lijkt het je om onder leiding van een baas te werken, die ook nadrukkelijk naar jouw wensen en behoeften kijkt en zorgt voor evenwicht?

Sinds we als branche begonnen zijn elkaars individuele medewerkers weg te kapen met fors hogere salarissen, vraag ik mij af wanneer we weer ons gezonde verstand gaan gebruiken. Denk na: wie geeft uw bedrijfsresultaten nou eigenlijk een boost? Is dat die enkele (nieuwe) medewerker of zijn dat uw goed geoliede teams? Mijn advies: denk nog eens goed na over het investeren in het eerste, en zet uw kaarten vooral op het laatste!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement