Koester de knutselaar

Geplaatst op 15 mei 2023 door Redactie

Ons dorp werd in 1973 gered door een ‘burgerbeweging’ avant la lettre. Nee, de annexatie kon niet worden voorkomen. Maar het verzet zorgde wel voor garanties dat het dorpse karakter behouden kon blijven. Een massale tocht van dorpelingen naar Den Haag maakte dat ‘het gezag op afstand’ harde toezeggingen deed. Een heuse grafzerk voor de opgeheven gemeente houdt de herinnering levend. De jaarlijkse herdenking bij het monument stáát vijftig jaar later nog als een huis.

Anno nu profiteer ik ervan dat wij op ons dorp geen sluipverkeer, maar wel nog steeds een eigenwijze bioboer en een echte ‘full service’ elektrowinkel hebben. Als er iets stuk gaat, niet meer werkt, een koelkast of een oven van dertig, veertig jaar oud, dan komt er iemand langs. “Ja, hij is wel aan vervanging toe hè?” “Nou eigenlijk is’ie verder nog prima.” “Ok, we hebben wel iemand die kan kijken of hij nog te repareren valt, als je dat wilt.” En dan komt de knutselaar. “Moet lukken. Even kijken of ik dat onderdeeltje nog heb, of kan vinden.”
Negen van de tien keer wordt het gefikst, voor een paar tientjes of minder.

De knutselaar werkte bij de elektrowinkel. Is inmiddels gepensioneerd, maar, vanzelfsprekend is hij nog gewoon in te schakelen. En zo zit het hele netwerk van dienstbare knutselaars hier in elkaar, servicegerichte specialisten, maar zo deftig benoemen we ze niet hier.

Elk technisch bedrijf, elk installatiebedrijf, hoe groot of klein, kent toch nog steeds dergelijke knutselaars, of niet? Staan de bazen, de managers, wellicht inmiddels te ver op afstand om ze te kunnen kennen, te herkennen, te koesteren? Het zijn de mannen en vrouwen, die door klanten worden gewaardeerd, die we graag knuffelen. Zo is het ook ‘verkoopbaar’, aan het management, nog verder weg, het hoger management, de ‘CEO’. Weet je wel dat die medewerker, de knutselaar, voor jou een ‘marketing asset’ is, klanten wint en bindt? Hij of zij doet aan ‘branding’ voor jouw business!

Bovendien, repareren is hotte duurzaamheid. Scoren op de R-ladder telt: reduce, re-use, recycle schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor. Voeg er maar repair, rework, refurbish, remanufacture aan toe. Onze knutselaar is bovendien troef in het beleid van de Europese Commissie, Right to Repair, recht op reparatie. Er komt een richtlijn aan, onze eigen Timmerman en Samsom zetten zich ervoor in.
De knutselaar in ons bedrijf wordt de perfecte ‘groenwasser’. Ook duurzaamheid is een marketing issue, politiek-bestuurlijk bedacht en gekneed.

Serieus, houd ze in ere, de mensen met oog voor wat nog kan. Denk na over het ingesleten vervangingsautomatisme. Een product dat met een klein beetje reparatie-inspanning nog tien jaar kan functioneren, versus vervanging door nieuw, met een gebruiksduur van acht jaar, die rekensom is snel gemaakt. Maar dan moet je wel bereid zijn om die calculatie te maken en niet de paar mensen die zo’n reparatie kunnen uitvoeren wegorganiseren.
Maak ze desnoods onderdeel van de marketingafdeling.
Als je ze maar geen ‘targets’ meegeeft.

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement