Het gaat gewoon gebeuren!

Geplaatst op 03 mei 2023 door Redactie

Toen eind vorige eeuw de mobiele telefoon werd geïntroduceerd, hoorde ik vaak om mij heen: “Nee, die hoef of wil ik niet”. De rest is geschiedenis. Inmiddels is er een vergelijkbare ‘gamechanger’: Artificial Intelligence (AI). De impact hiervan schat ik zelfs nog groter in. Het is daarom geen kwestie van ‘wil ik wel of niet’, het gaat gewoon gebeuren. Of nog scherper geformuleerd: het is er al. Kom daarom zo snel als mogelijk in beweging en … omarm het!

Met Artificiële of kunstmatige Intelligentie vertonen machines menselijke vaardigheden, zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit. Met deze vaardigheden kunnen ‘technische systemen’ hun omgeving waarnemen, ermee omgaan en eventuele problemen oplossen. Deze kennis en toepassingsmogelijkheden gaan de komende jaren ons werken en leven ingrijpend veranderen. In veel sectoren doet AI dit nu al, zo is het bepalend bij het stellen van diagnoses van bepaalde soorten kanker, is het niet meer weg te denken in de logistieke sector, in de automotive, bij smartphones, in het IoT, etc...

ChatGPT

Maar sinds de introductie van ChatGPT dringt de impact van AI ook bij een groter publiek door. Met deze chatbot - tjokvol kunstmatige intelligentie - kun je een tekst laten schrijven die volledig voldoet aan jouw individuele wensen en criteria. Razendsnel en zonder spelfouten, vanzelfsprekend. Ideaal voor iedereen die moeite heeft woorden en zinnen in de juiste volgorde op papier te krijgen en daarop aangesproken wordt, zoals bijvoorbeeld leerlingen en studenten. Dat het onderwijs nu moord en brand schreeuwt, is niet alleen een voorspelbare reactie, ze is vooral zinloos, het is er al.

“Kom in beweging”

AI gaat ons leven domineren en dus veranderen. Dat is - vergelijkbaar aan de opkomst van de mobiele telefoon - onherroepelijk en niet tegen te houden. Daarmee is de vraag die je in dit verband vaak hoort: is AI een kans of een bedreiging? in feite niet de juiste. Ervan uitgaande dat AI ons allemaal overkomt, is een betere vraag: “blijf je stilzitten of kom je in beweging?”. En daar wringt de schoen, want onze bouw-, en installatiebranche staat niet bekend om haar vermogen snel en flexibel te kunnen schakelen. Ook nu hoor en zie ik weinig initiatieven op dit gebied, terwijl de mogelijkheden van AI-toepassingen binnen onze sector voor zowel installateurs als aannemers en adviseurs voor het oprapen liggen.

Personeel en denkkracht

De meest voor de hand liggende is die van intensievere automatisering en robotisering. In een tijd van extreme personeelskrapte is er niet alleen behoefte aan ‘extra handen’, maar ook aan extra ‘denkkracht’. AI voorziet hierin, zoals het onze sector ook gaat helpen in het terugbrengen van faalkosten, in het optimaliseren van verduurzamingsprocessen, in het verhogen van de veiligheid, in het verbeteren van de efficiency, etc. Tot voor kort had ik gezegd: ‘de wereld ziet er door AI over 10 tot 15 jaar volstrekt anders uit’, nu denk ik daar anders over…over 3 tot 4 jaar!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement