Eindelijk erkenning!

Geplaatst op 24 april 2023 door Redactie

De vraag naar praktisch opgeleiden op de arbeidsmarkt is groter dan ooit. De samenleving schreeuwt om mbo’ers die actief willen zijn in de verpleging, in de logistiek, maar zeker ook in de techniek. Het lijkt erop dat deze mbo’ers eindelijk de erkenning en waardering krijgen die ze verdienen. En terecht, want onze samenleving is voor een belangrijk deel afhankelijk van hen!

Mbo’ers die de techniek in gaan, krijgen kort na hun studie een hoger bruto-uurloon dan de gemiddelde hbo’er, las ik vorige maand in de krant. Ontvangt de mbo’er gemiddeld € 20,90 per uur, de hbo’er verdient ‘slechts’ € 16,00 per uur. Daarmee komt een einde aan het aloude idee: hoe ‘hoger’ je opleiding, hoe meer je verdient. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zorgen voor deze kentering. Omdat duizenden bedrijven behoefte hebben aan praktische opgeleiden - aan afgestudeerde mbo’ers - krijgen zij niet alleen beter betaald, maar krijgen zij ook erkenning. Eindelijk!

Imago

Ondanks deze bijval - en de verbeterde salariëring - stijgt de animo voor het volgen van een mbo-opleiding niet of nauwelijks. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen zelfs een negatieve tendens: koos ruim 50% van de jongeren in 2005 nog voor een mbo-opleiding, vorig jaar was dat gedaald tot 40,3%. Hoe kan dit? Waarom kiezen jongeren - zelfs nu - niet voor een mbo-opleiding? Is het minder sexy dan hbo? Heeft dit met imago en aanzien te maken? En dan vooral voor ouders?

Ouders

De keuze voor het voortgezet onderwijs - en later voor mbo of hbo - wordt namelijk niet altijd door de student zelf gemaakt. Vaak is de invloed van ouders nadrukkelijk merkbaar. En ouders - ik kan er over meepraten - kijken naar andere zaken als louter plezier en geluk. Voor hen telt ook: toekomstperspectief, salaris en zelfs status. Toen mijn jongste zoon na de basisschool voor de MAVO koos - en later voor een BBL-opleiding - was ik toch ook even verrast. Maar bij ‘Voertuigentechniek’ bloeide hij juist enorm op; hij bleek reuze handig te zijn met auto’s en techniek. En nu stuurt hij mij selfies, ingelogd met zijn laptop op een Audi RS6. Hij straalt, is gelukkig en erg trots op zijn baan. En met zijn inkomen. Wat kan een ouder zich nog meer wensen?

Praktisch versus theoretisch

Is hij de enige mbo’er met een goed salaris? Nee, tegenwoordig verdienen stukadoors, elektriciens en loodgieters goud geld. Omdat de samenleving ze hard nodig heeft, zijn uurtarieven van 80, 90 euro eerder regelmaat dan uitzondering. Het perspectief voor de mbo’er is mede hierdoor sterk veranderd. Daarom wordt het hoog tijd dat leerlingen - en hun ouders - dit gaan inzien: het gaat niet om hoog of laag opgeleid, maar om praktisch en theoretisch opgeleid. En nog scherper: het gaat erom waar je talent zit en waar je blij van wordt!

Reageren

Vul de gegevens in en uw naam en reactie zullen op de website worden getoond. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Dero-Uitgevers gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens.
Bekijk het privacy statement